Upriličen prigodan program povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici

Općina Visoko sinoć je upriličila prigodan program povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, na Trgu žrtava genocida, u Visokom. Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić i predsjedavajući Općinskog vijeća Bajro Fejzić su, u ime Općinske delegacije, položili cvijeće i odali počast srebreničkim žrtvama čiji su životi ugašeni na brutalan način, u najstrašnijem, najorganizovanijem i najmasovnijem zločinu u Evropi, nakon II svjetskog rata.

Nakon što je Nermin ef. Bahtanović proučio Ašere, hor Fatih je izveo nekoliko ilahija, a velikom broju naših sugrađana se obratila Općinska načelnica:
„Poštovani članovi porodica šehida i poginulih boraca, draga djeco, cijenjeni sugrađani, dame i gospodo. Od 2003. godine, pa do danas, Visoko je sedamnaest puta ispratilo žrtve genocida u Srebrenici na njihov posljednji put, put do konačnog smiraja dunjalučkih tijela, put do Potočara i njihove rodne Srebrenice. Tužni smo, ali i ponosni, što smo svih ovih godina mogli svjedočiti istinu, tražiti pravdu i odati poštovanje žrtvama i njihovim porodicama. Mi danas na ovom mjestu, ponovo, tražimo pravdu, kaznu za zločince, odgovornost Međunarodne zajednice, tražimo istinu kao uvjet budućnosti. Molimo Te Bože, neka osveta bude pravda, neka istina bude nada, neka majčina suza bude molitva i da se nikad nikom ne ponovi Srebrenica. Dragi moji Visočani, ponosna sam na vas, ponosna sam što večeras, možda jedini u Bosni i Hercegovini, na ovakav dostojanstven način odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici i odajemo počast i poštovanje njihovim porodicama“, riječi su Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić.

Podsjetimo, u Potočarima je danas održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 71 žrtve genocida, kojeg su u julu 1995. godine počinile snage Vojske Republike Srpske, pod komandom generala Ratka Mladića. Sedmero ubijenih koji su danas ukopani bili su maloljetni u vrijeme stradanja. Najmlađa žrtva koja je ukopana je Damir Suljić, koji je imao samo 15 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.Najstarija žrtva je Alija Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići. Ukopana je i jedna žena, Đemila Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010. godine.

Više od 20 hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evrope i svijeta obilježilo je 22. godišnjicu genocida u Srebrenici, a prisustvovale su i visoke bh. zvanice, kao i predstavnici blizu stotinu delegacija država iz cijelog svijeta. Među gostima su bili čelnici brojnih ambasada, organizacija, državnih, federalnih, entitetskih i drugih institucija iz zemlje i inozemstva, predstavnici udruženja, stranaka i brojni drugi.

Do sada je u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima ukopano 6.429 žrtava genocida. Ukupno su u kompleksu centra ukopane 6.504 žrtve, ali 75 žrtava nisu stradale u genocidu, već su ukopane u ranim fazama ukopa, prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza, pored svojih članova porodica. Međutim, 233 žrtve genocida ukopane su individualno, prema zahtjevima porodica, na lokalnim mezarjima, mimo kompleksa u Potočarima. To znači da su do današnjeg dana identificirane i ukopane 6.662 žrtve genocida.

Među identificarim žrtvama 440 su maloljetne osobe, 22 osobe su ženskog spola, koje su žrtve stravičnog genocida, počinjenog u julu 1995. godine.Za stotinama stradalih još se traga. Identificirani su posmrtni ostaci oko 800 žrtava. Međutim, kako je pronađena samo jedna kost ili nekoliko njih, porodice se teško odlučuju za ukop.

Meni