U Visokom obilježen 7. april – Dan oslobođenja općine Visoko od fašizma

U povodu 7. aprila – Dana oslobođenja Visokog od fašizma danas je na Spomen kosturnici borcima NOAR-a, Spomen obilježja šehidima i Trgu žrtava genocida u Srebrenici položeno cvijeće i time započeo program obilježavanja ovog značajnog datuma.
U okviru programa obilježavanja, polaznici vrtičke grupe JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, priredili su prigodan program i renovirani sadržaji Spomen – parka stavljeni su na korištenje građanima
Prijemu koji je upriličila načelnica mr. sci. Amra Babić i predsjedavajući Općinskog vijeća Bajro Fejzić u povodu 7. aprila prisustvovali su predstavnici SUBNOR-a Visoko i delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko, Društva „Josip Broz Tito“ i Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija općine Visoko. Zajednička poruka svih prisutnih je obaveza njegovanja tekovina u borbi protiv svih oblika fašizma i podučavanje mladih generacija o bogatoj historiji naše općine.

Nakon prijema, u okviru današnjeg programa Općinska načelnica zajedno sa mještanima naselja Klisa svečano je otvorila završetak radova na projektu „Klizište Klisa“ u mjesnoj zajednici Stari grad Visoko, gdje su mještani uz veliku radost obilježili završetak ovog velikog i značajnog projekta.

Načelnica Babić, o ovom velikom projektu kazala je:“U povodu Dana oslobođenja općine Visoko od fašizma – 7. aprila, građanima mjesne zajednice Sari grad poklanjamo ovaj završeni projekat, I dio – sanacije klizišta Klisa. Ovo je jedno od najopasnijih područja, koje je ugrožavalo bezbjednost stambenih objekata, ali i bezbjednost saobraćaja. Projekat je realizovan u saradnji sa UNDP-om i koštao je oko 350,000.00 KM. U drugoj fazi radova, preostalo nam je još da postavimo zaštitnu ogradu, postavimo saobraćajne znakove i regulišemo saobraćaj, i na taj način završimo Projekat. Posebno mi je drago da smo ovim Projektom riješili pitanje kanalizacije i vodovoda za nekoliko kuća romskog naselja i na taj način integrisali ih u normalne uslove javnog života. Ovim projektom šaljemo poruku građanima, da izvršna i zakonodavna vlast pripadaju svim građanima općine Visoko i da nema marginaliziranih, niti onih koje zapostavljamo. Završetkom ovog projekta, koji je prvi od realizovanih u 2017. godini, i rekonstrukcijom parka i Spomen kosturnice, otvaramo sezonu građevinskih radova gdje nas očekuje realizacija još niza značajnih projekata, ali i početak novih. Slobodno mogu reći, da ove, a i naredne godine, Visoko ostaje jedno veliko gradilište, a sve za dobrobit njegovih stanovnika.“

Meni