SVEČANO OTVORENI NOVOASFALTIRANI PUTEVI NA TURISTIČKOM LOKALITETU RAVNE

Pred velikim brojem građana i zvanica danas je upriličeno svečano otvorenje puteva na turističkom lokalitetu Ravne čija je izgradnja počela u prvoj polovini tekućeg mjeseca.

Presijecanjem vrpce, Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, direktor Fondacije AP BPS, Semir Osmanagić i premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević otvorili su puteve koji će konačno omogućiti lakše kretanje, ugodniji i ljepši ambijent neophodan jedinstvenom arheološkom lokalitetu Ravne.

Radi se o nastavku projekta izgradnje turističke infrastrukture koja se vezuje za nedavne radove na rekonstrukciji puta Ravne – Stari grad „Visoki“. Nakon ovog projekta turistički lokaliteti su prožeti novim saobraćajnicama koje će uveliko doprinijeti turističkom razvoju grada Visokog.

„Posebno se zahvaljujem premijeru Galijaševiću i članovima Vlade koji su danas prisutni i koji sa nama dijele radost otvaranja i ovog infrastrukturnog projekta. 2018.godinu smo proglasili godinom turizma kako bismo Visoko ponovo postavili u centar zbivanja u BiH. Visoko je kolijevka državnosti BiH, a želimo da postane i kolijevka turizma u BiH. Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa g. Osmanagićem,“ kazala je Načelnica Babić, te dodala kako Općina Visoko sa svojim partnerima neće na ovome stati, a dokaz tome su i mnogi drugi projekti s ciljem razvoja turističke ponude Visokog.

Pored saobraćajnica koje vode do tunela i dionice puta R 445- izletište Ravne, izgrađeni su i parkinzi na privatnim parcelama Fondacije, javnim površinama u vlasništvu Općine Visoko i ZDK koji će biti besplatni za korištenje.

U protekle tri godine, uz sufinansiranje nadležnog Kantonalnog i Federalnog ministarstva, Općina Visoko je izdvojila oko 400.000 KM za poboljšanje pristupa najatraktivnijim turističkih lokalitetima.

Podsjećamo, Općina Visoko je u martu 2018.godine sa Fondacijom i Zavičajnim muzejom Visoko potpisala tripartitni Sporazum o partnerskoj saradnji u oblasti turizma.

“Sretan sam što je Vlada ZDK hrabro stala iza odluke da se velika sredstva ulože u turizam. Prije 12-ak godina u Visokom  nije bilo turista, a danas imamo 158 registrovanih objekata koji su popunjeni tokom svih 12 mjeseci. Posebno me raduje uspješna saradnja sa Općinom Visoko, Općinskom načelnicom i tripartitni Sporazum koji je kao takav prvi sklopljen na području cijele BiH. Ovom prilikom pozdravljam i premijera Galijaševića koji nam je pomagao pri dobijanju određenih dozvola,” izjavio je direktor Fondacije AP BPS, dr. Semir Osmanagić.

Prisutnim se obratio i premijer Galijašević koji nije krio zadovoljstvo uspješno realizovanim projektom od velike važnosti za Visoko.

“Kao kanton najveći smo izvoznici u BiH, ali imamo i mnogo neiskorištenih turističkih resursa koje je moguće unaprijediti uz dobru saradnju. Turstički lokalitet Ravne je dobar primjer. Razvijen je uspješnim projektima koji su realizovani zahvaljujući odličnoj saradnji Načelnice Babić i g. Osmanagića.”

Vijeće Općine Visoko je 28. maja 2018. jednoglasno usvojilo prijedlog Odluke o iznajmljivanju općinskog zemljišta Fondaciji na lokaciji Ravne na upravljanje, u svrhu formiranja Aleje suvenirnica. Također, Vijeće Općine Visoko je usvojilo Odluku o izradi Regulacionog plana ‘Ravne’ na svojoj septembarskoj sjednici. U maju 2017. Vijeće Općine je jednoglasno usvojilo odluku o proglašenju parka ‘Ravne 2’ parkom od općinskog značaja. Vijeće je još 2017. Usvojilo novi Urbanistički plan u kojem je oblast Ravne predviđena kao arheološko-turistička destinacija s rekreacijskim sadržajima.

Na osnove odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona, odobrena su finansijska sredstva Fondaciji namijenjena subvencioniranju projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture. Na osnovu Ugovora s Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona broj asfaltiran je ovaj put tokom oktobra 2018. i predat na korištenje građanima Visokog, BiH i gostima iz čitavog svijeta. Izvođač radova bila je firma “Mušinbegović Gradnja” iz Visokog.

Nadzor nad izvođenjem radova vršili su stručni predstavnici Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Općine Visoko.

Realizovan je još jedan veoma značajan projekat koji će upotpuniti turističku ponudu Visokog i pretvoriti naš grad u originalnu, prepoznatljivu i nezaobilaznu turističku lokaciju sa jedinstvenim sadržajima.

Naredne godine, početkom marta, planiran je početak radova na rekonstrukciji saobraćajnice od regionalne ceste do izletišta Ravne. Sredstva za ovaj projekat odobrilo je Ministarstvo za privredu ZDK, a na osnovu upućene aplikacije Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Općine Visoko. Važno je napomenuti da će na dionici puta od tunela do izletišta Ravne, prema riječima direktora Fondacije i Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić biti uvedena zabrana saobraćaja za sva motorna vozila.

Meni