Svečano obilježen 29. august – Dan općine Visoko

Ceremonija obilježavanja 29. augusta – Dana općine Visoko danas je počela polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NORA-a i na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima. U okviru programa obilježavanja Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su pored Općinske načelnice i općinskih vijećnika prisustvovali i zastupnici sa viših nivoa vlasti Federalnog i Kantonalnog nivoa sa područja općine Visoko, zatim predstavnici političkih stranaka, predstavnice Udruženja „Majke enklave Srebrenice“, predstavnici međunarodnih organizacija, predstavnici vjerskih zajednica, te lokalni privrednici i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici mjesnih zajednica.

Sjednicu Općinskog vijeća je otvorila predsjedavajuća općinskog vijeća, gđa. Mirela Mateša-Bukva i čestitala Dan općine prisutnim.

Na svečanoj sjednici prisutnim se obratila načelnica mr.sci. Amra Babić riječima:

„Uvaženi vijećnici, dragi gosti, sugrađani, dame i gospodo, poštovani stanovnici općine Visoko, čestitam Vam 29. august, Dan općine Visoko.

Iskrene čestitke upućujem i dobitnicima općinskih priznanja za 2016. godinu.

Obilježavanje Dana općine Visoko prilika je da se sa dužnim poštovanjem prisjetimo svih pojedinaca, institucija, privrednih kolektiva, organizacija i udruženja koji su svojim radom i zalaganjem dali doprinos razvoju općine Visoko, posebno onih koji danas nisu s nama a čiji životi su utkani u našu sadašnjost kroz doprinos koji su dali Visokom.

Poseban respekt dugujemo svim učesnicima odbrambeno – oslobodilačkog rata 1941. – 1945. i odbrane od agresije BiH 1992. – 1995, našim šehidima i poginulim borcima.

Iza nas su četiri godine rada, nakon kojih, uvjerena sam, živimo u ljepšem Visokom. Da bih izbjegla subjektivnost, govorit ću o brojevima.

U prethodne četiri godine u cestovnu infrastrukturu uložili smo dva i po miliona maraka, u izgradnju i rekonstrukciju mostova oko pola miliona, u vodovod i kanalizaciju oko dva miliona, u javnu rasvjetu oko tristotine hiljada, u kulturna i historijska obilježja preko četiri miliona, u sport oko milion maraka, zdravstvene objekte preko milion i po maraka, u zaštitu od poplava i klizišta oko pola miliona maraka. Kada sve ovo zbrojimo, ukupna ulaganja na području općine Visoko u posljednje četiri godine iznose oko dvanaest miliona KM.

Značaj je veći kada uzmemo u obzir da skoro 70 % ovih ulaganja odnosno blizu osam miliona maraka čine donatorska i grant sredstva naših prijatelja iz Turske, međunarodnih organizacija, raznih ambasada, viših nivoa vlasti u BiH i naših prijatelja iz drugih zemalja koji rade i grade na području općine Visoko.

Danas možemo reći da smo prva općina u BiH koja je izgradila spomen na žrtve stradanja Srebrenice – Trg žrtava genocida u Srebrenici, da smo jedna od rijetkih općina u BiH koja je izgradila važan kulturni objekat – multifunkcionalni centar Altindag i da smo jedina općina u BiH koja je partner u naučno – istraživačkom projektu Europske unije. Također smo jedna od rijetkih općina u BiH koja će vrlo brzo u cjelosti riješiti vodosnabdijevanje svih njenih stanovnika, da smo jedna od rijetkih općina u BiH koja je iz vlastitih sredstava ulagala u zaštitu i obnovu nacionalnih spomenika BiH i započela realizaciju projekta izmještanja saobraćajnice u Milima što je osnovni i jedini preduvjet za trajnu zaštitu nacionalnog spomenika Mili kao jednog od najvažnijih obilježja bosanskohercegovačke državnosti.

Kako su ulaganja u infrastrukturu osnova stvaranja ambijenta za razvoj privrede, mogu istaći da je efekat ovih ulaganja porast broja zaposlenih od 10% na području naše općine, činjenica da smo postali druga općina u Federaciji BiH po rastu industrijske proizvodnje, da međunarodne organizacije uzimaju općinu Visoko kao primjer općine koja dobro upravlja lokalnim ekonomskim razvojem, uspješno realizira projekte stručnog osposobljavanja i prekvalifikacije prema potrebama tržišta rada.

Međutim, ovdje nećemo stati.

Općinu Visoko očekuje skori početak izgradnje vodovoda za 12.000 stanovnika naše općine, završetak izgradnje dječijeg obdaništa u Prijekom, završetak izgradnje pješačkog mosta preko rijeke Bosne u naseljima Luke i Ozrakovići, završetak izgradnje zaobilaznice za nacionalni spomenik Mili, početak sanacije klizišta Klisa, završetak projekta video nadzora na području općine i mnogi drugi projekti.

Uz činjenicu da su u proteklom periodu urađeni projekti potpune rekonstrukcije betonskog mosta u Visokom, rekonstrukcije postojećeg i izgradnja novog mosta u naselju Čekrekčije, urađeni projekti svih kružnih tokova na području općine, urađena prostorno planska dokumentacija svih područja općine, urađeni projekti kompletne infrastrukture za poslovnu zonu „Ozrakovići“, urađeni projekti zaštite Starog grada Visoki i turističkog lokaliteta Grad – Ravne, sasvim su jasno definisani dalji razvojni pravci općine Visoko koji nas trebaju dovesti na mjesto jedne od vodećih općina u Bosni i Hercegovini.

Općina Visoko i njeni stanovnici to zaslužuju posebno cijeneći našu historiju, tradiciju, poduzetnički duh i marljivost.

Za sve urađeno, želim da se zahvalim vijećnicima OV, svojim saradnicima, prijateljima iz drugih zemalja, a posebno Turske, domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama, svim građanima općine Visoko koji su nas podržavali u našem radu i bili najveći motiv u ostvarivanju ovih rezultata i postizanju jednog jedinog cilja, da svi zajedno i ravnopravno živimo u još ljepšem, sigurnijem i razvijenijem Visokom.

SRETAN VAM DAN OPĆINE VISOKO!“

Posebnu svečanu notu ovoj sjednici dao je i nastavnik Osnovne škole za muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“, Amir Pucar sa svojim muzičkim nastupom.

Tokom svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja Općine od kojih je Povelja Općine Visoko za značajan doprinos na humanitarnom polju gosp. Zekerijahu Kovo, vlasniku i osnivaču privatne firme “Kovo-commerce” d.o.o. Visoko, zatim Povelja Općine Visoko za životno djelo – posthumno, profesoru Mehmedu Čosović za doprinos u obrazovanju i radio-amaterstvu i Povelja Općine Visoko o proglašenju počasnim građaninom, brigadnom generalu u penziji, Kadiru Jusić za naročite zasluge u odbrani općine Visoko i održanju kontinuiteta državnosti BiH.

Čestitke za Dan općine i riječi podrške općini Visoko uputili su između ostalih i predsjedavajuća Skupštine vijeća Zeničko-dobojskog kantona, gđa. Draženka Subašić i premijer ZDK, gosp. Miralem Galijašević.

Na kraju sjednice još jednom je upućena čestitka povodom 29. augusta – Dana općine Visoko.

 

Meni