Svečano obilježavanje 29. avgusta – Dana općine Visoko

Ceremonija obilježavanja 29. avgusta – Dana općine Visoko je počela svečanim polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOAR – a i na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, te na Spomen obilježju žrtvama srebreničkog genocida.

U okviru programa obilježavanja Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, pored Općinske načelnice i Općinskog vijeća, prisustvovali i zastupnici sa viših nivoa vlasti, Federalnog i Kantonalnog nivoa sa područja općine Visoko, zatim predstavnici političkih stranaka, predstavnici vjerskih zajednica, te lokalni privrednici i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici Mjesnih zajednica.

U svom obraćanju Predsjedavajući Općinskog vijeća Bajro Fejzić je napravio kratak osvrt na bogatu historiju i značaj trgovačkog grada Visoko u kraljevini Bosni. Pomenuto je i ono najvažnije, a to je značaj dokumenta Povelja Kulina bana o slobodnoj trgovini sa Dubrovčanima napisan 29. augusta 1189. godine. Datum koji se danas obilježava kao Dan Općine Visoko.

„Ono o čemu danas posebno treba da govorimo je duh zajedništva i suživota koji moramo vratiti u Visoko u mnogo većim kapacitetima nego što je to do sada bio slučaj. Nije prirodno da smo svi iste vjeroispovjesti, boje kože, niti istih političkih predznaka. Dobro je da budemo različiti i da te različitosti njegujemo, ali nikako ne smijemo dozvoliti da te različitosti budu prepreka našem daljem razvoju. Posebno akcenat stavljam na političke različitosti, koje ne smiju biti prepreka našoj zajedničkoj budućnosti. Politika saradnje, uvažavanja, koordinacije, te poštivanja volje birača je dobra politika i ona mora biti prioritet u narednom periodu“, istakla je načelnica mr.sci. Amra Babić, podsjetivši da posebnu zahvalnost treba odati najhrabrijima, šehidima i poginulim borcima koji su svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju općine Visoko i države Bosne i Hercegovine.

Istaknuti su mnogi projekti koji su uspješno realizirani i koji će tek biti realizirani u bliskoj budućnosti, čime se Visoko uvrštava u red najnaprednijih općina na području Bosne i Hercegovine.
„Nedavno smo započeli sa realizacijom Projekta vodosnabdjevanja za 12.000 naših sugrađana i sigurna sam da ćemo imati snage da taj Projekat dovedemo do kraja. Večeras otvaramo pješački most Luke – Ozrakovići, koji je zaista impozantan, a ovih dana završavamo i asfaltiranje u najudaljenijim selima, u koja nismo nikada dolazili i izvodili radove, sada u njima radimo na realizaciji izgradnje putne infrastrukture. Mi ove godine krećemo sa pripremom za realizaciju nekih novih projekata, a već danas započinjemo sa realizacijom Projekta na izgradnji kružnog toka kod naplatnih kućica na samom ulazu u Visoko. Ministarstvo ZE – DO kantona putem Direkcije je obezbjedilo sredstva u iznosu od 270.000 KM, a 100.000 KM je obezbjedila Općina Visoko. Dan općine koristim kao priliku da sve građane pozovem da aktivno učestvuju u javnom životu, naše privredne kolektive i Udruženja, te sportske kolektive, također, pozivam da svojim radom i rezultatima nastave afirmaciju općine Visoko na nivou BiH, ali i puno šire, na međunarodnom planu, želim da našim prijateljima kažem da su vrata Visokog uvijek otvorena i da politika koju Visoko promovira već nekoliko godina jeste politika stvaranja prijatelja. Svima vama čestitam Dan općine – 29. avgust sa željom da sve naredne dane dočekujemo zdravi, živi, veseli i u boljem ambijentu“, izjavila je, između ostalog, u svom obraćanju Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić.

Čestitke za Dan općine i riječi podrške općini Visoko pismenim putem uputili su:

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer,

Premijer Vlade ZE-DO kantona Miralem Galijašević i Predsjedavajući Skupštine ZE-DO kantona Jasmin Duvnjak,

Ministar za boračka pitanja ZE-DO kantona Fahrudin Čolaković,

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari grad Jusuf Pušina,

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić,

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević i Predsjedavajući Općinskog vijeća Kenan Kamenjaš,

Generalni direktor kompanije „Centrotrans Eurolines“ mr.sci. Safudin Čengić

 

Tokom svečane sjednice OV – a dodijeljena su i javna priznanja Općine od kojih je „Povelja općine Visoko“ u 2017. godini dodjeljena NIJAZU OMERBEGOVIĆU – za značajan doprinos u razvoju i afirmaciji općine Visoko na humanitarnom području u pružanju pomoći Udruženjima, Mjesnim zajednicama, vjerskim zajednicama, školama, sportskim kolektivima i pojedincima.

„Povelja općine Visoko“ za 2017 godinu dodjeljena je i SLAVIŠI VUKIČEVIĆU – sportisti, fudbaleru, dokazanom patrioti na sportskom planu, za pozitivnu promociju Bosne i Hercegovine i općine Visoko, zatim kolektivna Povelja „DOBROVOLJNOM VATROGASNOM DRUŠTVU“ DVD VISOKO – za savjestan i predan dobrovoljni rad, domaće i međunarodno predstavljanje općine Visoko na polju vatrogastva.

Povelja Općine Visoko za životno djelo ove godine posthumno je dodijeljena TEUFIKU TUFI BUZI – dobitniku najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ – za doprinos postizanja općedruštvenih vrijednosti, organizovanje otpora agresiji i odbranu ljudskih života i materijalnih vrijednosti općine Visoko i Bosne i Hercegovine.

Meni