RTV Visoko nabavila savremenu opremu za TV program, a počeo sa radom i portal “visocka.ba”

Općinska načelnica Amra Babić sa saradnicima, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, skupštine i nadzornog odbora, danas su upriličili posjetu JP “Radio-televizija” (RTV) Visoko, a povodom nabavke nove opreme za realizaciju programa i pokretanja web portala visocka.ba

“Mogli ste primjetiti da je prije desetak dana došlo do značajne špromjene na kvaliteti slike i tona TV Visoko. Radi se o tome da smo zajedno sa našim Osnivačem uspjeli zanoviti opremu u realizaciji televizije, nabaviti softver koji podržava i analogiju i digitalni sistem i putem kojeg sad emitujemo program koji je puno značajnijeg kvaliteta. On još nije potpuno digitalizovan jer čekamo da prođe izvjesno vrijeme, da nam svi snimci budu novi i da ne bi dolazilo do vidne razlike između starih i novih snimaka. Ostaje nam još da kupimo digitalnu miksetu kako bi kompletna realizacija bila digitalizovana i da bi naši gledaoci koji prate program televizije putem kabl operatera imali potpuno digitalizovan sistem, odnosno sliku”, kazala je Advija Mutap, direktorica RTV Visoko.

Multimedijalni program – web, koji je od danas zvanično počeo sa radom predstavlja pregled emitovanih sadržaja na programu TV Visoko, sa tendencijom proširenja sadržaja koji će ponuditi posjetiocima portala.

“U godini kada Radio Visoko obilježava 40 godina postojanja i TV Visoko obilježava 25 godina postojanja, smatramo da je krajnje vrijeme da i RTV Visoko ima web portal na kojem će se nalaziti sve ono što se proizvede pod krovom ove medijske kuće. Najtačnije i najbitnije informacije naša javnost treba da dobije od RTV Visoko i ovaj portal će biti onaj kojem se vjeruje”, kazao je između ostalog, Ismar Imamović, urednik web portala visocka.ba.

Općinska načelnica ukazala je na značaj nabavke savremene opreme koja je korak u budućem procesu digitalizacije Radio-televizije Visoko.

“Ja sam sigurna da ćemo se u narednom periodu početi malo aktivnije time baviti i od TV Visoko ustvari praviti nešto što svima nama zajedno treba, a to je jedan nepristrasan javni servis koji će prije svega biti pouzdan i koji će građanima općine Visoko pružati mogućnost da u bilo kojem dijelu zemlje i svijeta se nalaze, u trenutku saznaju sva dešavanja iz njihovog grada. Prva naša ideja je zaista bila da prenesemo televizijski program na internet i da putem interneta građani mogu da ga prate, da ga pregledaju naknadno u smislu reprize kada oni žele, a ne onda kada im mi to namećemo kroz program, a onda se kao druga ideja pojavila i potreba da pružamo tačan servis i u tom dijelu ja očekujem veći angažman svih novinara. Želim da građani ujutro kad ustanu prvo otvore portal visocka.ba i pogledaju šta je to aktuelno. Danas obilježavamo sedmi april i veoma je simbolično što smo baš na današnji dan odlučili da ozvaničimo postojanje novog portala i nabavku ove nove opreme, kroz borbu protiv fašizma, kroz borbu protiv zla koje je jedna trajna kategorija, koja samo s vremena na vrijeme promijeni možda ime pod kojim se pojavi, ali se pojavljuje redovno. Naša je obaveza se protiv takvih stvari borimo, da se borimo na način na koji način znamo i umijemo, svako na svoj način i mislim da mediji igraju veoma važnu ulogu u svemu tome”, istakla je Amra Babić, načelnica Općine Visoko.

Sve sadržaje koje emitujemo na programu TV Visoko od danas možete pratiti i na web stranici visocka.ba.

Oprema koja je nabavljena i instalirana, prvi je korak za ispunjavanje uslova digitalizacije, a ono što predstoji svakako je, kvalitetniji signal, slika i program Radio-televizije Visoko.

Meni