Replikom Povelje Kulina bana Visočani daruju goste

Za grad u kojem je Povelja Kulina bana napisana, 29. kolovoza je važan datum te se zbog toga obilježava kao Dan općine.
Njena replika se dodjeljuje gostima, veleposlanicima i drugima koji u Visoko dolaze s dobrim namjerama.

Načelnica Općine Amra Babić Feni je kazala da su Visočani ponosni da je u okolini njihovog grada potpisan najstariji bosanski državni dokument i jedan od najstarijih državnih dokumenata kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Ističe da je večina informirana o značaju Povelje Kulina bana, a da su svi kroz izreke i priče čuli za Kulina bana i za dokumet.

– Povelja Kulina bana je i ekonomske prirode, kojom bosanski vladar Dubrovčanima garantira slobodu kretanja i trgovanja, što se dovodi u vezu s poduzetničkim duhom koji ljudi na ovim prostorima imaju – navela je Babić.

Također, dodaje da se u Visokom često spominje izreka ”Od Kulina bana i dobih dana” zbog toga što je za vrijeme njegove vladavine država prosperirala i nije bilo ratova.

Općina, kaže Babić, nastoji podići svijest o značaju Povelje, a u proteklom razdoblju uglavnom je radila na zaštiti lokaliteta Mile, kraljevskog stolnog i sabornog mjesta. Planirano je da taj lokalitet uskoro bude konzerviran, a uvjeti za to će uskoro biti stvoreni u čemu podršku pruža Zavod za zaštitu spomenika.

– Promocija dokumenta bi trebala biti državni projekt jer je Povelja ‘rodni list’ države – rekla je načelnica Babić.

Povjesničćarka iz Visokog Aiša Agić Barut kaže da Povelja Kulina bana dokazuje da je Visoko bilo središte tadašnje države i da su korijeni Bosne i Hercegovine s ovih prostora.

– Visoko je bilo mjesto bosanskih kraljeva, u Visokom je već tada bila pisarnica u kojoj su se izdavali dokumenti poput Povelje – dodaje Agić Barut.

Ona je istog mišljenja da su Visočani, uglavnom, informirani o značaju Povelje, neki kroz obrazovanje, a neki kroz priče i narodne izreke.

Iako je original Povelje u Rusiji, Agić Barut smatra da ima i drugih načina prezentiranja samog dokumenta i njegovog značaja za čitavu državu. Predavanja, izložbe i skupovi su neki od načina, mišljenja je ona.

Povjesničar jezika Mehmed Kardaš jedan je od autora izložbe koja je nedavno postavljena u Zavičajnom muzeju u Visokom, a koja prikazuje reprezentativne srednjovjekovne bosanske rukopise među kojima su i slike Povelje Kulina bana.

– Taj dokument moramo pokazivati kroz izložbe, da ga vide prije svega mladi ljudi, jer on svjedoči o pismenosti srednjovjekovne Bosne – ističe Kardaš.

Bosanski ban Kulin 29. kolovoza 1189. godine izdao je Dubrovčanima povelju o prijateljstvu i slobodi trgovine. Povelja je pisana starim bosanskim pismom – bosančicom i predstavlja prvu javnu ispravu u čitavom slavenskom narodu

Meni