Prva faza izgradnje rezervoara Kula Banjer se privodi kraju

Voda je izvor života. Historijski gledano oduvijek su naselja nastajala uz obale rijeka i uz izvorišta vode. Živeći u 21. vijeku, u svijetu razvijene tehnologije i automatizma, u svijetu potpunog komoditeta, nezamislivo je da postoje domaćinstva bez priključka vode. Obzirom na to, Općina Visoko je početkom ove godine po raspisanom Javnom pozivu o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz „Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2016.godinu” objavljenog od strane Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK dana 03.03.2016.g., aplicirala sa projektom „Izgradnja rezervoara Kula Banjer” koji je sastavni dio projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže, općine Visoko, podsistem Gračanica, Moštre i Porječani“.

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada ZDK su prepoznali značaj projekta vodosnabdijevanja Općine Visoko i u okviru svojih mogućnosti Općini Visoko odobrili sredstva za sufinansiranje izgradnje rezervoara Kula Banjer – I faza, nakon čega je sklopljen Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz „Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2016. godinu.

Jučer je Općinska načelnica mr.sci Amra Babić sa stručnim timom inžinjera obišla radove na još jednom od kapitalnih projekata u fazi izgradnje. Radovi na izgradnji rezervoara Kula Banjer se odvijaju dobrom dinamikom i I faza bliži se kraju, iako zbog vremenskih uvjeta rad je djelimično otežan. Trenutno se radi na konstrukciji zatvaračke komore ovog objekta. Konstrukcija armirano-betonskog rezervoara je kapaciteta 250 m3, a prema mišljenju stručnih lica, u narednih petnaest dana radovi će biti okončani.

Izvođača radova je Konzorcij „ŠPIC BETON“ d.o.o. Zenica i „ADO-TRANS“ d.o.o. Visoko, a nadzor vrši firma „IBIS“ d.o.o. Zavidovići. Vrijednost radova je 313.417,90 KM, a vrijednost usluge nadzora je 4.325,17 KM.

Meni