PRIPADNICI SLUŽBE CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE VISOKO IZVRŠILI OBILAZAK UGROŽENIH PODRUČJA

Obilne padavine su na pojedinim dijelovima općine Visoko prouzrokovale izlijevanje bujičnih potoka na lokalne puteve, što je mještanima donijelo mnogo problema.

Pripadnici Službe civilne zaštite Općine Visoko izvršili su obilazak ugroženih područja, te su sa raspoloživom mehanizacijom zajedno sa mještanima, izvršili neophodno prokopavanje kanala za odvođenje vode uz cestu, kako bi voda mogla nesmetano oticati.

Vatrogasna služba izvršila je i pumpanje vode iz pojedinih objekata.

Slika 1

Prilikom obilaska pogođenih područja, pripadnici Službe civilne zaštite Općine Visoko su izvršili terenski uvid činjeničnog stanja putne infrastrukture i konstatovali da postojeća putna infrastruktura, prvenstveno u vangradskim područjima ima veoma lošu kolovoznu površinu, što je većim dijelom uzrokovano nepostojanjem adekvatnog sistema odvodnje duž puta, a na određenim lokacijama su definisana mjesta oštečenja.

Adekvatni elementi odvodnje u pojedinim područjima skoro da i ne postoje, a kanali uz ceste su obrasli i zatrpani rastinjem i šibljem, kao i pristupni putevi koji jednim dijelom izlaze na kolovoz, što dodatno otežava odvodnju ceste.

Na pojedinim dionicama ne postoji niti jedan propust koji je u funkciji za prevođenje vode kroz trup puta i zbog toga voda otiče nekontrolisano,  a postojeći kanali mjestimično su zatvoreni na dijelu prilaza, uglavnom privatnim parcelama.

Slika 2

Tokom vikenda konstantno su vršena i mjerenja vodostaja rijeka Bosne i Fojnice, koje su se iz svojih korita izlile u subotu (3. februara) oko 14 sati.

Najveći nivo vodostaja rijeke Bosna i Fojnica su imale u subotu (3. februara) prilikom mjerenja u 19 sati i 3 minute (Bosna 295 cm, Fojnica 200 cm), nakon čega je došlo do opadanja nivoa vodostaja kod obje rijeke.

Tokom današnjeg dana (nedjelja, 4. februara) nastavljen je trend opadanja nivoa vodostaja Bosne i Fojnice.

Slika 3

Slika 4

Još jednom podsjećamo da je izlijevanje bujičnih potoka djelimična posljedica i neadekvatnog održavanja postojećih propusta od strane građana, koji odlažu enormne količine otpada na neprimjerena mjesta i na taj način stvaraju niz problema koji eskaliraju prilikom ovakvih ili sličnih vremenskih nepogoda.

Apelujemo na sve stanovnike visočke općine da ubuduće otpad odlažu na primjerena mjesta i ekološki savjesno se ponašaju prema svojoj okolini kako bi ovakvi problemi postali prošlost.

Slika 5

Slika 6

Situacija na ugroženim mjestima je stavljena pod kontrolu, ali je oprez i dalje neminovan jer se, prema informacijama iz FHMZ, na području BiH veća količina padavina očekuje i u narednim danima, tako da stanovnike pozivamo da se pridržavaju ranije izdatih upustava o kretanju blizu kritičnih rubnih područja.

Sugerišemo Vam i bitne telefonske brojeve na području općine Visoko:

Općina: 032-732-500                                         

Općinska služba CZ: 735-700                                         

Vatrogasna služba: 123 ili 737-500                    

Policijska uprava: 122 ili 738 555                                              

Dom zdravlja: 124 ili 738-777

 

Meni