Prigodnim programom obilježen 7. april – Dan oslobođenja Visokog od fašizma

Program obilježavanja jednog od najznačajnjih datuma u historiji općine Visoko, 7. aprila – Dana oslobođenja Visokog od fašizma, započeo je polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR-a, Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima i Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Nakon toga u Općini Visoko je upriličen prijem za delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko, Društva „Josip Broz Tito“ i Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija općine Visoko.

Prijem je, pored poruka o važnosti prisjećanja na sve hrabre borce i heroje naše domovine i grada, poslužio i za slanje najiskrenijih čestitki povodom vraćanja statusa grada kraljevskom gradu Visokom.

Nakon prijema uslijedilo je i svečano otvorenje Poliklinike “Dr. Strika” u JU “Dom zdravlja” Visoko u okviru kojeg su se obratili Općinska načelnica Amra Babić, premijer Vlade ZDK Mirza Ganić, investitor, direktor i uposlenici ove Poliklinike.

Govornici su istakli kako je ovo veoma važan poslovni poduhvat koji će u Visoko  donijeti sve neophodne dijagnostičke aparate i modernu opremu uz stručno medicinsko osoblje sa preko 20 godina radnog iskustva.

Iz Poliklinike poručuju: “Naše obećanje je da pacijentima pružimo najbolju uslugu i najkraći put do tačne dijagnoze i pravovremenog liječenja”

7. april – datum koji simbolizuje borbu protiv fašizma i oslobođenje Visokog od okupatora bio je idealna prilika za krunisanje prve faze jednog od najvećih infrastrukturnih projekata koji Općina Visoko realizuje u posljednjih nekoliko decenija, pa je s tim u vezi upriličen i svečani program u MZ Gračanica, gdje su pušteni u rad prvi priključci javnih objekata OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno i Ambulante porodične medicine Gračanica.

Program je uključivao muzičko-scenske nastupe i recitale učenika OŠ “,Musa Ćazim Ćatić”, nastupe KUD-a”Visoko”, obraćanje načelnice Babić, direktora JKP “Visoko” d.o.o. Visoko – Hasana Prelića, predsjednice MZ Gračanica – Azre Husić, kao i mnoge druge prigodne tačke.

“Vode ima koliko ima, a mi je moramo ravnomjerno rasporediti i time obezbijediti svakom stanovniku općine Visoko jednake životne uslove. Osnovni motiv za ovaj posao je u vama samima, činjenju dobra i u nasmijanim licima. U narednih mjesec ili dva svi stanovnici MZ Gračanica imaju priliku dobiti svoje priključke na gradski vodovodni sistem i to me posebno raduje. Mi nastavljamo sa ovim projektom, a trenutno radimo na drugoj fazi koja podrazumijeva stabilizaciju postojećeg sistema”, kazala je u svom govoru načelnica Babić. 

Stanovnici MZ Gračanica nisu mogli sakriti radost projektom čija je realizacija riješila dugogodišnje pitanje vodosnabdijevanja – egzistencijalno pitanje pitke, higijenske, bakteriološki ispravne vode koju zaslužuje svaki građanin bez obzira na mjesto stanovanja.

Vodeći se osnovnom idejom da svi stanovnici imaju jednake uvjete, uključujući i one osnovne – pitku vodu, prema službenim podacima, na području općine Visoko izgrađeno je preko 65 km cjevovoda, 4 rezervoara i 5 pumpnih stanica. Na ovaj način pristup pitkoj vodi će imati još 6000 stanovnika naše općine.

Press Općine Visoko 

Meni