Prigodnim programom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH u Visokom započeo je radovima na II fazi projekta „ Rekonstrukcija gradske vodovodne mreže vodnih objekata i kućnih priključaka sa proširenjem rezervoarskog kapaciteta“ Pertac.

Prisutnim su se obratili g. Hasan Prelić – direktor JKP “Visoko” d.o.o. Visoko i načelnica općine Visoko mr.sci. Amra Babić, koji su predstavili ovaj projekat i njegov značaj za sve stanovnike općine Visoko.

Program je nastavljen i svečanim početkom radova na konverziji sistema grijanja u JU “Dom zdravlja” Visoko, gdje su se obratili direktor ove javne ustanove – g. Alen Omanović i direktor JP “Visoko Ekoenergija” g. Muhamed Husić.

Radi se o izuzetno značajnom projektu koji će riješiti dugogodišnji problem crnog dima i prekomjerne koncentracije zagađujućih materija, koja negativno utječe na zdravlje građana naše općine.

Potom je uslijedilo i polaganje cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOAR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, kao i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Svečanom sjednicom u KC “Altindag – Visoko” nastavljen je prigodan program uz obraćanje načelnice Babić, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko, prof. Bajre Fejzića i uz nastup poznate bosanskohercegovačke operske pjevačice, sopranistice Lejle Jusić.

Ovom prilikom nagrađene su i učenice sa najuspješnijim literarnim radovima.

Istaknuto je da je 1. mart krucijalni dan za Bosnu i Hercegovinu jer su referendumom stvoreni preduvjeti za međunarodno priznanje državnog suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Naglašen je značaj ovog datuma kao prelomnog historijskog trenutka za savremenu Bosnu i Hercegovinu koji je potvrdio bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje, koje je nepobitna historijska činjenica, naučno i društveno verificirana.

Svi su podsjetili na činjenicu da je tog dana više od 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje “Da li ste za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda?“

Referendumskim izglasavanjem nezavisnosti Bosna i Hercegovina je prvi put nakon 1463. godine povratila i ostvarila svoj puni državni kapacitet, a činom prijema u Ujedinjene Nacije 6. aprila 1992. godine konačno je postala država priznata u cijelom svijetu.

Današnji program je okončan izložbom fotografija „1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“ u organizaciji JU Zavičajni muzej Visoko u saradnji sa Muzejom „Alija Izetbegović 1923-2003” u Kupoli Kulturnog centra Altindag- Visoko.

Meni