POZITIVNI EFEKTI MODERNIZACIJE JAVNE RASVJETE: NASELJE LUKE OBASJANO LED RASVJETOM

Projekti izgradnje i modernizacije postojeće javne rasvjete na području općine Visoko tokom 2017. godine  imali su jako pozitivan efekat. Povećan je stepen sigurnosti građana visočkih naselja, kao i svih drugih učesnika u saobraćaju, uz kreiranje  ljepšeg i ugodnijeg životnog okruženja.

Ugradnja LED rasvjete donijela je:

-Visoku energetsku učinkovitost

-Nisku temperatura izvora svjetla

-Ekološki prihvatljivu tehnologiju

-Izostanak  štetnih sastojka

-Jednostavnu razgradnja i recikliranje nakon korištenja

-Znatno manje svjetlosno “zagađuje” okoline

-Izostanak štetnog UV i IC zračenja

-Dugi vijek trajanja (tipični životni vijek je 60.000 – 100.000 h)

-Mogućnost upravljanja rasvjetom

-Trenutno paljenje svjetla – nema zagrijavanja

-Neosjetljivost na udarce

-Mogućnost regulacije intenziteta

-Omogućuje koncept “Inteligentne rasvjete”

-Širok raspon temperature svjetla

-Svjetlo vrlo slično dnevnom

Projekti usmjereni ka energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije naišli su na jako dobar prijem kod stanovništva, a posljednji primjer je realizacija prve faze zamjene postojeće javne rasvjete LED rasvjetom u naselju Luke.

Slika 1

Slika 2

Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji izvođač odabrana je firma „Ses“ d.o.o. Sarajevo. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši firma „BauArt“ d.o.o. Visoko.

Projekat je realizovan putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, a radovi su u potpunosti finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Visoko, a prema Programu kapitalnih ulaganja za 2017. godinu.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova  iznosi: 35.112,87KM sa PDV-om.

U toku izvođenja radova u prvoj fazi postavljeno je 35 LED rasvjetnih tijela snage 70 W.

Realizacijom ovog projekta poboljšat će se cjelokupan ambijent, kao i povećati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, posebno pješaka.

Slika 3

Slika 4

Općina Visoko je sa realizacijom ovakvih projekata nastavila trend modernizacije u skladu sa evropskim standardima, te zaokružila iznimno uspješnu 2017. godinu, koja je na izmaku i napravila sjajnu uvertiru za narednu godinu, koja bi trebala da bude još uspješnija sa mnoštvom ovakvih ili sličnih projekata koji imaju za cilj da našim sugrađanima na području cijele općine Visoko olakšaju životnu svakodnevnicu.

Slika 5

Slika 6

Slika 7

Meni