Potpisan ugovor o početku radova na izgradnji kružnog toka kod naplatnih kućica

U Maloj sali Općine Visoko danas je upriličeno potpisivanje ugovora o početku radova na izgradnji kružnog toka kod naplatnih kućica na samom ulazu u Visoko.

Zaključkom Vlade Zeničko-dobojskog kantona Općini Visoko odobrena su sredstava u iznosu od 270.000 KM za realizaciju Projekta ”Rekonstrukcija klasične raskrsnice u kružnu raskrsnicu na spoju regionalne ceste R443 Visoko – Kiseljak sa priključnom cestom na koridor Vc i ostalim lokalnim cestama na području općine Visoko”.

Općina Visoko i Kantonalna direkcija za ceste potpisali su Protokol o zajedničkom učešću u realizaciji projekta kojim se Općina Visoko obavezuje provesti proceduru javne nabavke, a nakon što je Općina Visoko provela postupak javne nabavke, za izvođača radova izabran je Konzorcij „Hering” d.d. Široki Brijeg i KTM „Brina” d.o.o. Posušje.

Nakon izbora izvođača radova ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji klasične raskrsnice u kružnu raskrsnicu iznosi 330.065,08 KM sa PDV-om, od čega će projekat biti finansiran od strane Kantonalne direkcije za ceste iznosom od 270.000 KM, dok je ostatak sredstava potreban za realizaciju projekta obezbijeđen u Budžetu Općine Visoko za 2017. godinu

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su: Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, pomočnik načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline Emir Fejzović, direktor Kantonalne direkcije za ceste Refik Zeković, te predstavnik izvođača radova ispred firme „Hering“ d.d. Mario Bevanda.

Gospodin Emir Fejzović je ozvaničio početak potpisivanja ugovora istakavši svoje zadovoljstvo zbog realizacije projekta, koji će poboljšati život svih stanovnika naše općine.

„Danas u Općini Visoko prisustvujemo potpisivanju ugovora za izgradnju kružne raskrsnice na spoju regionalne ceste R443 Visoko – Kiseljak sa priključnom cestom na koridor Vc i ostalim lokalnim cestama na području općine Visoko.

Općina Visoko i direkcija za ceste ZE-DO kantona, uz saglasnost kantonalnog ministarstva su potpisali, prije otprilike 3 mjeseca, sporazum o zajedničkom učešću u sufinansiranju izgradnje kružne raskrsnice kod naplatnih kućica na ulazu u Visoko.

Taj sporazum predviđa da Ministarstvo putem direkcije obezbjeđuje sredstva u iznosu od 270.000 KM sa PDV – om, a 100.000 KM obezbjeđuje Općina Visoko.

Početak radova planiramo za Dan Općine Visoko, 29. avgusta sa početkom u 16 sati“, pojasnio je Fejzović.

Načelnica Babić je, također, pozdravila prisutne uz poruku da je ovo još jedan u nizu projekata koji će Općini Visoko vratiti stari sjaj i uvrstiti je među najnaprednije općine u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je projekat koji je spreman već 4 godine, zajedno sa projektom drugog kružnog toka na semaforima, tako da mi je zaista drago da su i kočnice koje su postojale u odnosima između Vlade ZE-DO kantona i Općine Visoko počele da otpuštaju i sretna sam što ćemo zajedničkim snagama realizovati ovako značajan projekat.

Ovaj projekat je veoma značajan i za sve one koji u tranzitu prolaze našom općinom, jer riječ je o regionalnom pravcu, tako da će poboljšati bezbjedonosnu situaciju i normalizovati kompletan saobraćaj na području općine Visoko.

Sigurna sam da će ovaj projekat imati razvojni karakter i pokrenuti niz novih investicija, posebno kada govorimo o blizini Poslovne zone Ozrakovići i njenom uvezivanju sa Poslovnom zonom Topuzovo Polje, gdje smo neke radove na mostu Podvanj izvodili proteklih dana, a vezani su za javnu rasvjetu i održavanje mosta.

Naše naredne aktivnosti biti će planirane na uvezivanju ove dvije Poslovne zone. U Poslovnoj zoni Ozrakovići prije svega mislim na izgradnju pješačke staze i izgradnju rasvjete i rada na infrastrukturi.

Sigurna sam da ćemo projekat realizovati u planiranom roku, jer sa izvođačem radova imamo veoma dobra dosadašnja iskustva, a još jednom želim da se zahvalim Vladi ZE-DO kantona i nadležnoj Direkciji za ceste na dobroj saradnji i vjerujem da će ta saradnja u narednom periodu biti još bolja.

Mi stalno iz vlastitih sredstava nastojimo da pojačamo bezbjednost učesnika u saobraćaju na svim putnim pravcima, izdvojili smo značajna sredstva za izgradnju javne rasvjete upravo na ovim regionalnim pravcima na kojima se kreću naši građani i ne želimo striktne podjele na nadležnosti, nego nastojimo da utičemo na izvođača radova kojeg nije odabrala Općina Visoko, da pojača svoje aktivnosti tamo gdje izvodi radove i sigurna sam da ćemo uz podršku građana općine Visoko i svih onih koji koriste ove saobraćajnice i dalje raditi na poboljšanju uslova“, poručila je Općinska načelnica.

Medijima su se kratko obratili i direktor Kantonalne direkcije za ceste Refik Zeković, te predstavnik izvođača radova ispred firme „Hering“ d.d. Mario Bevanda.

„Zadovoljstvo mi je što smo zajedno sa Općinom Visoko ušli u realizaciju ovog projekta i nastojaćemo da i dalje uspješno otklanjamo nedostatke, pogotovo na raskrnici ove regionalne ceste gdje se trenutno nalaze semafori.

Sljedeće godine planiramo da i na njoj započnemo radove i uradimo rekonstrukciju od trenutno klasične ceste u kružni tok.

Regionalna cesta R445, Podlugovi – Visoko, prema Kaknju, nakon puštanja u promet autoceste, je izuzetno opterećena, zbog toga što mnogi prolaznici koji saobraćaju neće da plate putarinu, pa saobraćaju regionalnom cestom.

Mi smo to prepoznali i vjerovatno ćemo za nekoliko dana potpisati ugovor o izradi glavnog projekta rehabilitacije i modernizacije ove regionalne ceste.

To je veoma skup projekat koji ćemo realizovati po segmentima, tako što ćemo najlošije dijelove ceste, u dogovoru sa Općinom Visoko renovirati i etapno poboljšavati uslove za saobraćanje“, istakao je Zeković, koji je izrazio nadu da će period koji je pred nama u finasijskom, organizacijskom i svakom drugom smislu biti mnogo povoljniji.

Mario Bevanda je, ispred izvođača radova, rekao kako će učiniti sve da se i ovaj projekat uspješno privede kraju i da se na obostrano zadovoljstvo nastavi uspješna saradnja sa Općinom Visoko.

Nakon toga, uslijedilo je i svečano potpisivanje ugovora, a početak radova planiran je za utorak, 29 avgust sa početkom u 16 sati, u okviru programa obilježavanja Dana Općine Visoko.

Meni