Potpisan Memorandum o saradnji Općine Visoko i mreže Account

U kabinetu Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić danas je potpisan Memorandum o saradnji između Općine Visoko i Fondacije Infohouse, koja je glavni partner mreže Account za sprovođenje aktivnosti koje se odnose na izradu strategije borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

Account je mreža nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca koji žele zajednički i sistematski raditi na borbi protiv korupcije u BiH.

Mreža Account svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreira pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su uostalom i obavezujuće za proces evropskih integracija.

Prvi radni sastanak načelnice Babić i predstavnica Mreže Account povodom zajedničke inicijative za izradu antikorupcijske strategije Općine Visoko održan je 24. oktobra i tada su usaglašene naredne aktivnosti: Potpisivanje memoranduma o saradnji i anketa o antikorupcijskim rizicima Općine.

Mirhunisa Bektaš – direktorica Udruženja „KAM“, koje je jedno od članova mreže Account, ponudila je više informacija o današnjem potpisivanju Memoranduma o saradnji:

„Mreža Account broji oko 150 organizacija koje djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine.

Jako mi je drago što se danas nalazimo u Visokom radi potpisivanja Memoranduma o saradnji između Općine Visoko i Fondacije Infohouse, koja je glavni partner mreže Account za sprovođenje aktivnosti koje se odnose na izradu strategije borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

Želim da pohvalim Općinsku načelnicu Amru Babić koja je naš upit da li želi da se uključi u implementaciju ovog projekta, odnosno sam proces izrade akcionog plana borbe protiv korupcije, potvrdno odgovorila i evo mi smo započeli taj proces i nadamo se da ćemo do kraja februara sve ono što se navodi u našoj metodologiji uspjeti uraditi.

Nadamo se i da ćemo uključiti građane i obavijestiti širu javnost o akcionom planu i predložiti Općinskom vijeću da to i usvoji“, kazala je gđa. Bektaš.

Account i sve njene članice daju veliki doprinos sistemskom i održivom procesu borbe protiv korupcije i odaju priznanje onima koji se javno i beskompromisno bore protiv korupcije.

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić je naglasila da je borba protiv korupcije zadatak svakog ozbiljnog političara i zadatak svakog nivoa vlasti:

„Drago mi je što smo danas potpisali ovaj sporazum o borbi protiv korupcije. Općina Visoko je opredjeljena da se na ovaj način odnosi prema javnosti i prema građanima, mislim da smo to pokazali u prethodnom periodu, tako da je ovaj dokument koji smo danas potpisali samo potvrda onoga što mi već radimo i što namjeravamo da radimo u budućnosti.

Drago mi je da smo prepoznati kao partner i da su nas Fondacija Infohouse i mreža Account prepoznali kao općinu koja je već na putu borbe protiv korupcije.

Nadam se da ćemo sa ovim dokumentom i sa strategijom koju Općinsko vijeće treba da usvoji dodatno podići ljestvicu povjerenja, koje međunarodne institucije i drugi organi vlasti imaju prema Općini Visoko“, izjavila je načelnica Babić.

Meni