Otvoreni “Dani organske proizvodnje”

Danas je u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Općine Visoko, otvoren izložbeno – prodajni sajam “Dani organske proizvodnje“.

Sajam je u prisustvu saradnika, izlagača i brojnih građana, svečano otvorila Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, a prisutnima su se obratili i predsjednik Saveza “Organsko” FBiH – Sejad Herceg i Vladimir Ferzanović – predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg sajma.

Učesnici na sajmu su proizvođači organskih proizvoda koji su načelnici Babić uručili prigodan poklon – „Zlatnu korpu organskih proizvoda“.

Na otvaranju su dodijeljene i zahvalnice proizvođačima koji su svojim angažmanom doprinijeli promociji poljoprivredne proizvodnje u Visokom.

Zahvalnicu su dobili, pored ostalih, i štićenici Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Dobrinje-Visoko koji izlažu svoje rukotvorine.

Istaknuto je zadovoljstvo što je i ove godine na području naše općine upriličen ovaj sajam, a posjetitelji su pozvani da kupuju domaće proizvode i na taj način posebno jačaju ruralna područja, te svima ukažu na značaj i vrijednost organske proizvodnje.

„Organska proizvodnja je trend sa tendencijom razvoja. Veoma sam sretna što najveći broj izlagača dolazi sa područja općine Visoko ili su na neki način vezani za općinu Visoko.

Veliki broj proizvoda koje danas imamo priliku ovdje vidjeti, a koji su bili nepoznati za ovo podneblje, su ono na čemu možemo razvijati još neke od brendova Visokog.

Danas smo sa ovim proizvođačima razgovarali o otvaranju specijalizirane prodavnice, pronašli bi neki općinski prostor i bez naknade ga ustupili organskim proizvođačima, kako bi ovi proizvodi bili dostupni tokom cijele godine, jer su nam svakodnevno potrebni i sigurna sam da uz jaču inicijativu sa obje strane, saradnja u budućnosti između Općine i organskih proizvođača može biti još bolja.

Mi smo uvijek tu za naše građane, posebno za one koji imaju inicijativu i koji svojim radom i rezultatima opravdavaju podršku koju im pružamo“, poručila je u izjavi za medije Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić.

Inaće, Savez udruženja organskih proizvođača Federacije BiH (Organsko FBiH) svojim radom i postojanjem jedanaestu godinu upoznaje javnost o značaju razvoja održive organske proizvodnje i potrebi konzumacije organskih proizvoda i nadamo se će manifestacije kao što je ova dodatno podići nivo svijesti kod naših sugrađana o pozitivnim efektima organske proizvodnje.

Meni