Oslobodjenje: Sve je više investitora u Visokom

– Visoko investitorima stavlja na raspolaganje razvijenu poslovnu bazu od tri industrijske zone s potrebnom infrastrukturom, kazala je Babić u intervjuu za Oslobođenje.
Visoko je prva općina u Zeničko-dobojskom kantonu koja je stavila u promet državno poljoprivredno zemljište. Koliko tog zemljišta ima i da li su građani iskazali interes da se bave poljoprivredom?
– Općina Visoko uputila je javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Zakupom je obuhvaćena površina od oko 310 dunuma zemljišta. Iskoristili smo mogućnost koju daje Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH, a po kojem se zemljište u državnom vlasništvu može dati u zakup za potrebe bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Formirali smo stručnu komisiju koja je uvidom na licu mjesta utvrdila stanje zemljišta, cijenu zakupa i objavili javni poziv za zakup 310 dunuma zemljišta koje je pogodno za obradu. Ovo će biti značajan poticaj razvoju poljoprivrede u Visokom. Resurse koji su do sada bili neiskorišteni stavljamo u funkciju razvoja proizvodnje hrane, povećanja kapaciteta u ovoj oblasti i zapošljavanja.

Koje su oblasti pogodne za investiranje u ovoj općini? Na koji način privlačite investitore?

– Općina Visoko investitorima stavlja na raspolaganje razvijenu poslovnu bazu od tri industrijske zone s potrebnom infrastrukturom – slobodnu zonu Visoko (Topuzovo polje), jednu od 4 slobodne zone u BiH i jednu od najstarijih osnovanih slobodnih zona u BiH i carinski terminal Visoko, te značajan broj neiskorištenih industrijskih, skladišnih i drugih kapaciteta za brownfield investicije. Cijelo područje općine je pokriveno gasnom infrastrukturom. Logistička infrastruktura i potencijali za greenfield i brownfield investicije u slobodnim zonama su potencijali za razvoj skladišne distribucije i logistike u općini Visoko. Investitorima je na raspolaganju sposobna, kvalifikovana i cjenovno konkurentna radna snaga sa tradicijom rada u industrijskoj proizvodnji i mladi obrazovani kadrovi koji idu ukorak sa novim tehnologijama i načinima rada. Korištenjem prirodnih resursa i kombiniranjem dugogodišnje poslovne tradicije i modernih tehnologija Općina nudi značajne mogućnosti za investiranje u kožarsko-tekstilnom, poljoprivrednom, prehrambenom i metaloprerađivačkom sektoru, te u sektoru autoindustrije. Tokom proteklih 15 godina općina je privukla više od 100 miliona eura direktnih stranih investicija – uglavnom u kožarskoj, tekstilnoj i autoindustriji.

Meni