ODRŽANI AKADEMIJA POVODOM DANA OTPORA AGRESIJI I PROJEKCIJA FILMA „SCREAM FOR ME SARAJEVO“

U sklopu obilježavanja 3. maja – Dana otpora agresiji na području općine Visoko, u KC Altindag-Visoko je održana akademija, na kojoj se prisutnima obratila Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić, a nakon toga i projekcija dokumentarnog filmskog spektakla „Scream For Me Sarajevo“, eminentnog visočkog režisera Tarika Hodžića, koji je mnoštvom nagrada stekao svjetsku slavu i jedan je od najboljih ambasadora naše općine i naše domovine.

Slika 3

Načelnica Babić je još jednom istakla kako prilikom obilježavanja historijskih datuma koji su presudni za opstanak naše općine i naše domovine, moramo biti ponosni i odati dužnu počast najhrabrijim, koji su za slobodu nezavisne i jedinstvene Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne države svih naroda koji u njoj stoljećima žive, dali ono najdragocjenije, svoj život.

Podsjetila je na važne historijske podatke koji svjedoče o kontinuiranom opstanku Bosne i Hercegovine kao države, uprkos mnogobrojnim vidovima agresije i nastojanjima da se ona uništi.

Slika 1

Navela je da je Visoko, tokom agresije, izgubilo 314 boraca, koji su svojom hrabrošću onda kada je bilo najpotrebnije pobijedili zlo.

Dodala je i podatak o 123 civilne žrtve rata, među kojima je 38 djece, te podsjetila i na ukupnu privrednu ratnu štetu u iznosu od oko 200 miliona eura.

Visoko je tokom agresije pružilo utočište i primilo preko 18.000 izbjeglica, tako da su Visočani u najtežim trenutcima položili ispit i pokazali koliko u malom bosanskom čovjeku ima velikih univerzalnih vrijednosti, kao što su ljubav i empatija, istakla je, između ostalog, u svom obraćanju načelnica Babić.

Poručila je da ponosno i dostojanstveno trebamo nastaviti izgradnju visočke općine kao jedne od najperspektivnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Slika 2

Prema njenim riječima, nagomilani višedecenijski infrastrukturni problemi će biti uspješno riješeni, a jedan od prioriteta je i zbrinjavanje otpada, čime će Visoko ući u krug rijetkih ekološko čistih općina u ovom dijelu Evrope.

Naravno, jedan od najaktuelnijih projekata je vodosnabdijevanje za dodatnih 12.000 naših sugrađana, a projekat proširenja gasovodne mreže, također, je okarakterisan kao veoma bitan za dalji razvoj visočke općine.

Nezaobilazna tema bila je i turizam, u okviru kojeg je Općina Visoko tokom tekuće Godine turizma odlučila uložiti 500.000 KM za najznačajnije turističke projekte koji će Visoko dodatno etablirati na globalnoj turističkoj karti i pretvoriti u nezaobilaznu destinaciju.

Politika stvaranja prijatelja i dobrih odnosa sa lokalnim zajednicama u BiH i u cijelom svijetu i dalje će biti prioritet, kao i nastavak ravnomjernog razvoja privrednih i infrastrukturnih potencijala na cjelokupnom prostoru visočke općine, što bi standard života trebalo podići na viši nivo i generirati nova radna mjesta.

Amra Babić je za kraj poručila da je općina Visoko, za veoma kratko vrijeme, prevazišla zatvorenost i opterećenost nebitnim problemima i postala lokalna zajednica kojoj vjeruju međunarodne, te domaće i regionalne institucije, a ono što je najvažnije, povjerenje građana je enormno, što je neprocjenjivo bogatstvo i uvertira za nezaboravna ostvarenja koja su pred nama.

 

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

 

Meni