Odajmo počast srebreničkim žrtvama koje smiraj nalaze tek 2017. godine

Mjesec juli našem gradu od 2003. godine donosi tugu, suosjećanje, ali i veliku privilegiju da upravo Visoko bude mjesto koje pomaže i ispraća tabute sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, opremljene na posljednje putovanje, mjesto gdje će pronaći konačni mir – u Memorijalnom centru Potočari. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 71 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Među žrtvama se nalazi i pet maloljetnika, a najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Tabuti s posmrtnim ostacima u srijedu su dopremljeni u JKP Gradska groblja Visoko odakle će biti ispraćeni na kolektivnu, 17. po redu, dženazu koja će se obaviti 11. jula.
Zajednički ispraćaj identificiranih žrtava genocida u Srebrenici iz 1995. godine, koje trebaju biti pokopane u Memorijalnom centru „Srebrenica-Potočari“ 11.7.2017. godine, obavit će se na Gradskom groblju u Visokom, u nedjelju, 9. jula 2017. godine, u 10:00 sati.

Od 2016. godine, Visoko ne pominje Srebrenicu samo tokom mjeseca jula, nego tokom cijele godine zahvaljujući Trgu žrtava Srebrenice u sklopu kojeg je izgrađen spomenik, fontana i amfiteatar, a koji se nalazi u samom centru grada.

Općina Visoko poziva sve građane da svojim prisustvom na ispraćaju odaju počast žrtvama, pokažu suosjećanje i poštovanje za žrtve genocida koje svoj smiraj pronalaze više od dvadeset godina nakon što su njihovi životi nemilosrdno ugašeni.

Meni