Obilježena 25. godišnjica pogibije komandanta Teufika Tufe Buze i saboraca

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko, danas je nastavljeno sa aktivnostima obilježavanja 25. godišnjice pogibije komandanta Teufika Tufe Buze i njegovih saboraca, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, članovi boračkih udruženja, te saborci u prisustvu velikog broja građana, položili su cvijeće, a nakon toga, drugi dan obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše općine, nastavljen je obilaskom mjesta pogibije Safeta Subaše.

Memorijalno okupljanje ispred kasarne „Teufik Tufo Buza“ je popraćeno obraćanjem načelnice Amre Babić sa univerzalnom porukom da nam je dužnost da čuvamo sjećanje na one koji su dali ono najvrijednije, svoj život, za našu slobodu i da koračamo putevima naših heroja. Prisutnim se kratko obratio i Ferid Provalić, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja (UDNRP) općine Visoko.

Na mjestu pogibije, Vrela – Krčevine, gospodin Mulo Purišević je podijelio sa prisutnim emotivne trenutke pogibije komandanta Tufe Buza i Amira Bajraktarević ističući pri tome gubitak koji je tog dana Visoko, ali i BiH doživjela. „Tufo Buza je bio čovjek koji je imao viziju tri dana, tri sedmice i tri mjeseca ispred ostalih“, istakao je Purišević u svome govoru i dodao kako istinski ratni heroji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Program obilježavanja završen je obilaskom mezarja poginulih boraca.

Kratka biografija:

Teufik- Tufo Buza rođen je 13.5.1950. godine u Malim Trnovcima. Nastanjen je bio u Porječanima sve do svoje pogibije u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad Čekrekčija) Visoko, 16.6.1992. godine. Po zanimanju je bio policajac – komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu, a pripadnik SJB Visoko od 10.4.1992. godine. Nakon njegove pogibije, njegova četa dobija naziv ”Tufina četa”. Posthumno je promovisan u čin pukovnika i odlikovan najvišim ratnim priznanjima ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka”.

Meni