Obilježen 3. maj – Dan otpora agresiji na području općine Visoko

Program obilježavanja 3. maja – Dana otpora agresiji na području općine Visoko počeo je u subotu, 29.04.2017.g. Maršom ”Putevima transporta naoružanja opkoljenom Sarajevu” i obilježavanjem godišnjice pogibije Nedžada Gazibare – dobitnika najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”. U povodu programa obilježavanja 3. maja danas je na Spomen kosturnici borcima NOAR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima i Trgu žrtava genocida u Srebrenici položeno cvijeće, proučena Fatiha i odana počast. Polaganju cvijeća prisustvovali su pored Općinske načelnice i predsjedavajućeg Općinskog vijeća, predstavnici boračkih udruženja, komandanti Armije RBiH i brojni građani.
Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić i predsjedavajući Općinskog vijeća Bajro Fejzić ovim povodom u Općini Visoko upriličili su prijem za komandante Armije RBiH, delegaciju Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija Visoko i Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Društva „Josip Broz Tito“. Prijem je bio prilika da se prisjete ratnih dešavanja na području općine Visoko, ali i da se razgovara o potrebi da se sačuvaju i spase od zaborava značajni historijski podaci za općinu Visoko. Jedan od takvih projekata jeste monografija ratnih događanja na području općine Visoko u kojoj će biti objedinjene informacije o događajima i ljudima koji su sudjelovali u odbrani općine Visoko.
Programu obilježavanja, pridružili su se i mještani MZ Kula Banjer, koji 3. maj obilježavaju i kao Dan mjesne zajednice u znak sjećanja na poginule šehide ovoj mjesnoj zajednici, te su tim povodom priredili svečano otvaranje spomen česme i priključak vode, koji je donirao mještanin Semić Hasan. Uređenje spomen česme i prostora oko česme izvršili su mještani i predstavnici Udruženja maloljetnih demobilisanih boraca, a što je Općinska načelnica pohvalila i naglasila da je MZ Kula Banjer svijetli primjer dobro organizovanih građana, koji pokreću inicijative i realizuju ih. Načelnica Babić također je naglasila da će Općina Visoko nastaviti podržavati dobre projekte i završavati započeto. Jedan od projekata koji će uskoro biti ozvaničen je i završetak izgradnje rezervoara Kula Banjer, a radovi će se nastaviti u ovoj godini izgradnjom glavnog gradskog cjevovoda od Perca do Kula Banjera, pa prema Gračanici. Za kraj, načelnica Babić kazala je: „Građani su oni koji pokreću jednu zajednicu i koji čine jednu državu, stoga vas molim da se uključite i date svoj doprinos kako bismo životni ambijent napravili što ugodniji za sve stanovnike naše općine“.

Meni