Obilazak područja na kojima se izvode infrastrukturni radovi

Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić, jučer je, zajedno sa svojim saradnicima, obišla područja naše općine na kojima su uspješno okončani, ili su u toku, infrastrukturni radovi, koji stanovnicima trebaju da poboljšaju životnu svakodnevnicu. Krenulo se redom u detaljan obilazak, treba istaknuti srdačan prijem i gostoljubiv doček od strane naših sugrađana, koji su prezadovoljni trudom i zalaganjem Općinske načelnice i cjelokupne Općinske administracije u procesu rješavanja njihovih životnih problema.

Prva na redu za obilazak je bila MZ Topuzovo Polje, gdje je, nedavno, javna rasvjeta puštena u funkciju i na raspolaganju je mještanima. Podsjetimo, izgradnja javne rasvjete se odvijala u tri faze, prva i druga faza u 2016. godini, a treća faza u 2017. godini, a radovi su u cijelosti finansirani iz budžeta Općine Visoko za 2016. i 2017. godinu. Refija Osmanović – predsjednica Savjeta MZ Topuzovo Polje je svoje impresije podijelila sa medijima: „Radili smo vrijedno na realizaciji ovog projekta, Općinska načelnica, općinske Službe i svi mi u Savjetu MZ Topuzovo Polje. Uradili smo jedan megaprojekat, koji ima preko 300 svjetiljki i 13 hiljada metara kabla. U zaseoku Tokmići svaka kuća je dobila osvjetljenje, tako da sve pohvale idu za Općinsku načelnicu i cjelokupnu Općinsku administraciju, sa kojima u budućnosti želimo nastaviti saradnju na realizaciji ovakvih ili sličnih projekata“.

Naredna destinacija za obilazak bila je MZ Kralupi, gdje su u toku radovi na izgradnji putne infrastrukture u naseljima: Čop, Dolac i Holići. Za izgradnju puteva u naselju Kralupi, Programom kapitalnih ulaganja za 2017.godinu, izdvojena su sredstva u iznosu od 84.000,15 KM, a radovi se odvijaju nesmetano, u skladu sa propisanim tehničkim uslovima. U toku radova intenzivno se vrše stručno – tehničke kontrole od strane ovlaštenih predstavnika Općine Visoko, u cilju što kvalitetnijeg izvođenja radova. Realizacijom ovog projekta povećat će se stepen sigurnosti građana ovog naselja, kao i svih drugih učesnika u saobraćaju.Mještani su bili presretni zbog ovih aktivnosti i zbog prilike da ugoste Općinsku načelnicu, a neki su svoja razmišljanja odlučili podijeliti sa medijima. Edin Džafić – predsjednik Savjeta MZ Kralupi je rekao sljedeće: „Ove godine već smo realizovali projekte asfaltiranja sela Jurjevići i Dolac u naselju Ginje, a imali smo i radove u selu Holići, gdje nas u budućnosti očekuje izgradnja javne rasvjete, zajedno sa glavnom cestom. Ovim projektima znatno su poboljšani uslovi za život na ovom području, putevi na ovom području su, nakon obilnih kiša, bivali uništeni, a sada je to prošlost. Istakao bih i saradnju mještana, koji su uvijek voljni da sarađuju sa Mjesnom zajednicom i Općinom Visoko. Ovaj projekat mještani su sufinansirali svojim sredstvima i, također, su izvršili pripremu svih ostalih radova, prije asfaltiranja, kao što su: odvodnja vode, izgradnja šahtova, betoniranje pločnika i jarkova. Iako su mještani više puta godišnje vršili intervencije, put je, prije asfaltiranja bio u veoma lošem stanju, ovaj projekat je uspješno okončan, a sada slijedi nastavak infrastrukturnih radova, kao što je rekonstrukcija glavnog lokalnog puta, a imamo i spremnu dokumentaciju za izgradnju puta u Vidovićima i Čifluku, a pripremamo dokumentaciju za izgradnju puteva u selu Ratkovac. U bliskoj budućnosti želimo uspješno okončati projekat javne rasvjete u cjelokupnoj MZ Kralupi“.

Taib Smajlović – mještanin naselja Čop: „ Prezadovoljni smo radovima na putnoj infrastrukturi, sva domaćinstva su veoma sretna. Put na ovom lokalitetu, prije asfaltiranja, bio je izuzetno loš i težak za održavanje. Zahvaljujući načelnici i svim dobrim ljudima, došlo je do realizacije ovog projekta, koji nam mnogo znači“.

Delila Zerdo – mještanka naselja Ginje: „Realizacija ovog projekta je neprocjenjivo bogatstvo za sve nas. Ovaj put, koji nas povezuje sa naseljem Dvor, bio je u katastrofalnom stanju prije asfaltiranja. Sada će nam životna svakodnevnica biti olakšana, djeca će biti bezbjednija na putu do škola, a uvjeti za vožnju mnogo bolji“.
Naselje Malo Čajno bilo je naredna lokacija na kojoj se, opet uz riječi podrške lokalnog stanovništva, načelnica Babić, sa saradnicima, uvjerila u uspješnost izgradnje putne infrastrukture na ovom području, gdje je završena realizacija projekta asfaltiranja saobraćajnice, kao i prikupljanja oborinskih voda.

Almir Osmanbegović – koordinator projekta ispred Općine Visoko, medijima je rekao sljedeće: „Nakon prošlogodišnje realizacije projekta izgradnje kanalizacione mreže u naselju Malo Čajno, koji je Općina Visoko finansirala zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava, raseljena lica i izbjeglice BiH, danas se nalazimo na istom području, gdje smo završili realizaciju projekta asfaltiranja saobraćajnice, kao i prikupljanja oborinskih voda na ovom lokalitetu. Prilikom izvođenja radova ugrađeno je oko 190 metara asfaltnog rigola, 650 kvadratnih metara saobraćajnice, 250 kubika tampona, a ukupna vrijednost realizacije ovog projekta je 40.000 KM.“

Jasmin Pandžić – mještanin naselja Malo Čajno i predstavnik u sazivu Odbora MZ Gračanica, također, je bio veoma raspoložen i izjavio je: „Nakon mnogo godina dobili smo putni asfalt i kanalizaciju, što je za sve stanovnike ovog područja velika stvar. Uz pomoć Općinske načelnice ovaj projekat smo započeli prije nekoliko godina i evo sada je uspješno realizovan. Uskoro bi trebala da bude postavljena i javna rasvjeta, tako da su životni uslovi svih stanovnika ovog naselja sada na mnogo višem nivou i, nadamo se, novim uspješnim projektima u budućnosti“.
Općina Visoko nastavlja sa kreiranjem boljeg životnog ambijenta za sve njene stanovnike, jučer je potpisan Ugovor o prvoj fazi dogradnje gradskog vodovodnog sistema – podsistem Gračanica, čime je ozvaničen početak radova na historijskom projektu za građane općine Visoko, koji će riješti pitanje vodosnabdjevanja za 12.000 stanovnika.

Konačni cilj je da svih 40.000 građana općine Visoko imaju pitku vodu koja će hemijski, bakteriološki i higijenski biti ispravna, što će podrazumijevati objedinjavanje svih lokalnih vodovoda u jedinstveni sistem pod upravom JKP “Visoko”.

Meni