Nova šansa za projekat vodosnabdijevanja općine Visoko

U četvrtak 21. septembra sa početkom u 11 sati održat će se sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a osma tačka dnevnog reda je „Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja o Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta vodovod Visoko“.

Također, u utorak 26. i srijedu 27. septembra sa početkom u 10 sati biti će održana redovna 24. sjednica Predstavničkog doma PFBiH, a 10. tačka dnevnog reda je „Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja o Ugovoru o zajmu između BiH i EBRD – a za realizaciju Projekta vodovod Visoko“.

Podsjećamo, na 23. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na zahtjev premijera Vlade Federacije, Fadila Novalića, povučena je tačka dnevnog reda na kojoj je trebalo biti odobreno zaduženje za ovaj Projekat, a prema Ugovoru sklopljenom između Općine Visoko i Evropske banke za obnovu i razvoj. Ta je odluka izazvala šok i nevjericu među stanovnicima općine Visoko, jer na dosadašnjim sjednicama prošao je veliki broj ovakvih ili sličnih odluka, ali u slučaju vodosnabdijevanja općine Visoko došlo je do problema.

U obraćanju medijima načelnica mr. sci. Amra Babić tada je javno prozvala sve potencijalne krivce koji su željeli da spriječe realizaciju vodosnabdijevanja za 12.000 žednih stanovnika našer općine: „Napravili smo projekat, dobili sve potrebne saglasnosti i pronašli sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je najveća finansijska institucija koja finansira infrastrukturne projekte na području države Bosne i Hercegovine. Prema našim zakonima, svaki dug Javnog sektora, javnih preduzeća i Općina je državni dug Bosne i Hercegovine i mora proći potrebnu zakonsku proceduru. Želim da naglasim da sve potrebne saglasnosti, što se tiče države Bosne i Hercegovine, imamo. Iznenađena sam zbog toga što se nešto takvo nikada nije desilo na sjednici Federalnog Parlamenta, a kroz Parlament je prošao niz ovakvih ili sličnih odluka. Imamo sve prethodne saglasnosti i ovo treba da bude samo posljednji korak! Želim da kažem da Vlada FBiH i Parlament nemaju apsolutno nikakvih obaveza prema ovom kreditnom aranžmanu. Zadužuje se Javno preduzeće, a garant vraćanja sredstava je Općina Visoko. Mi ratifikaciju Vlade FBiH trebamo iz formalno pravnih razloga, zbog toga što se kreditna sredstva u postupku povrata vraćaju na račun kod Federacije. To je jedini razlog zbog kojeg nam treba ratifikacija federalnog Parlamenta. To je potpuno formalni akt, koji veoma često prođe kroz sjednice, a da se o njemu uopće ne razgovara. Stanovnicima Čekrekčija, Kula Banjera, Gračanice, koji su u ovoj prvoj fazi realizacije Projekta obuhvaćeni, ali i svim drugim građanima općine Visoko, koje će ovaj projekat obuhvatiti, voda je najpotrebnija i nalazi se na dohvat ruke i niko nas neće spriječiti da je uhvatimo“, poručila je tada Načelnica Babić.

Odmah po dobijanju informacija da je tačka o Projektu vodosnabdijevanja povučena s dnevnog reda sjednice, upućen je javni upit premijeru FBiH Fadilu Novaliću zbog čega je to učinio. Premijer Novalić, koji je najvećim dijelom ponio zvono negativnog publiciteta je saopštio da je to učinio zbog toga što nije bilo potrebne većine u Sali Federalnog Parlamenta, ali je pojasnio da je tačka povučena iz najbolje namjere, kako se na usvajanje ne bi čekalo novih osam mjeseci.

O ovom problemu mnogo se govorilo i u brojnim bh. medijima, a uprkos opstrukcijama od strane Parlamenta Federacije BiH, Projekat Vodovod Visoko je započeo sa realizacijom 14. augusta kako je prvobitno planirano, a do sada je urađeno oko 3 kilometra vodovoda.

Sada još preostaje da zastupnici u oba Doma Parlamenta FBiH usvoje ovu tačku i na taj način otklone nepotrebno stvoreni problem. Mnogo je vremena bespotrebno i uzaludno potrošeno, građani općine Visoko predugo su čekali, a od navedenih zastupnika se očekuje da odrade svoj dio posla i da opravdaju ukazano povjerenje građana.

Također, pored premijera Novalića, šefovi Klubova političkih partija koje participiraju u oba Doma PFBiH su najavili bezrezervnu podršku ovom Projektu, te se nadamo da će najavljeno obećanje u potpunosti ispuniti.

Izjave premijera Novalića i šefova Klubova političkih partija koje participiraju u oba Doma PFBiH pogledajte u reportaži RTV Visoko:

Meni