NAČELNICA BABIĆ POSJETILA NASELJA BUKOVIK I BULČIĆI

Svečano je danas bilo u naseljima Bukovik i Bulčići, gdje je Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić sa saradnicima upriličila još jedan obilazak terena na kojima su u proteklom periodu uspješno realizirani infrastrukturni radovi.

 

Radi se o dvije nove asfaltne dionice, koje će povećati stepen sigurnosti građana i svih drugih učesnika u saobraćaju, te lokalnim mještanima, koji su danas priredili srdačan doček, olakšati životnu svakodnevnicu.

 

U naselju Bukovik – Mjesna zajednica Podvinci završeni su radovi na asfaltiranju saobraćajnice, a načelnica Babić je svečano presjekla vrpcu.

 

Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji izvođač odabrana je bila firma „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. Visoko.

 

Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo, dok je poslove laboratorijske kontrole radova vršila firma „DTQ“ d.o.o. Sarajevo.

 

Ukupna vrijednost ugovorenih radova na izgradnji putne infrastrukture iznosi: 15.602,69 KM sa PDV-om. Zbog potrebe dodatnih radova napravljen je Anex Ugovora od 20 %.

 

Na ovoj dionici  asfaltirano je 300 metara saobraćajnice. Širina saobraćajnice je 2,5 metra, a debljina asfalta 7 cm.

 

Ugrađeni tampon je smjesa prirodnih i drobljenih kamenih agregata karbonatnog porijekla kontinuiranog granulometrijskog sastava (krupnoće) koje sačinjavaju frakcije kamena, šljunka i sitneži pijeska.

 

Projekat je realizovan putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, a radovi su finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Visoko, prema Programu kapitalnih ulaganja za 2017. godinu.

 

Subhija Žutić – mještanka naselja Bukovik bila je radosna zbog posjete načelnice Babić i otvaranja nove saobraćajnice:

 

„Presretni smo zbog realizacije ovog projekta i ovo nam mnogo znači. Saobraćajna infrastruktura u ovom naselju sada je mnogo bolja, a uskoro nas očekuje i ulična rasvjeta, koja će upotpuniti cjelokupan ambijent.

 

Želim da istaknem sjajnu saradnju sa Općinom Visoko i da se zahvalim načelnici Babić i njenim saradnicima na dosadašnjim aktivnostima, a još mnogo toga smo dogovorili za naredni period.

 

Ovo naselje niko nije posjećivao, no dolaskom na vlast načelnice Babić situacija se promijenila i sada su uslovi za život u Bukoviku mnogo bolji“.

 

Naredna destinacija za obilazak bila je naselje Bulčići, gdje su, također, okončani radovi na asfaltiranju saobraćajnice.

 

Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji izvođač odabrana je bila firma „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. Visoko.

 

Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo, dok je poslove laboratorijske kontrole radova vršila firma „DTQ“ d.o.o. Sarajevo.

 

Ukupna vrijednost ugovorenih radova na izgradnji putne infrastrukture iznosi: 11.665,19 KM sa PDV-om.

 

Na ovoj dionici asfaltirano je 200 metara saobraćajnice. Širina saobraćajnice je 2,5 metra, a debljina asfalta 7 cm.

 

Seid Sokolović – predsjednik Savjeta MZ Bulčići je istakao značaj dosadašnjih projekata i današnje posjete Općinske načelnice za sve stanovnike ovog naselja:

 

„Prevashodno želim da se zahvalim svima, a posebno načelnici Babić koja je u proteklom periodu pokazala veliku ljudskost, jer mi smo u dvije godine na ovom području dobili oko 500 metara asfalta.

 

Mi smo sada znatno bliže samoj gradskoj jezgri općine Visoko, jer nekada je trebalo i sat vremena da dođemo do grada, a sada se to vrijeme skratilo na nekih 40 – ak minuta.

 

U budućnosti nas očekuje još mnogo krupnih koraka u infrastrukturnom razvoju, tako da ćemo biti još bliže samom gradu.

 

Želim da istaknem sjajnu saradnju sa općinskom Službom za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, na čelu sa Emirom Fejzovićem, a tu je naravno i Almir Osmanbegović, njih dvojica su podnijeli izuzetno velike napore i zajedno smo se borili za ostvarenje ovog projekta.

 

U protekle dvije godine ovo naselje je doživjelo preporod, poboljšali smo putnu infrastrukturu, dobili javnu rasvjetu, tako da su uslovi za život sada mnogo bolji“.

 

Radovi su u potpunosti finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Visoko, a prema Programu kapitalnih ulaganja za 2017. godinu.

 

U razgovoru sa mještanima naselja Bukovik i Bulčići načelnica Babić se zahvalila na srdačnom dočeku, mnoštvu emocija i pozitivne energije, te istakla kako predstavnici lokalne vlasti svakodnevno sa mještanima razgovaraju o njihovim prioritetima i najosnovnijim životnim potrebama.

 

Želja je zadržati stanovnike, pogotovo mlade, na njihovim ognjištima, omogućiti im radna mjesta i ujednačiti standard ljudi na svim područjima općine Visoko, što je najbolji odgovor na ekonomske i mnoštvo drugih problema koji su prisutni.

 

Naglasila je kako aktivnosti Općine Visoko ne prestaju, te da će zimski period biti iskorišten za planiranje Programa kapitalnih ulaganja u narednoj godini, u kojem će se jedan od prioriteta dati projektima koji budu sufinansirani u nekom većem iznosu od strane građana i to će biti model rada i u narednom periodu.

 

Bitno je istaknuti i da je Općina Visoko na sebe preuzela obavezu projektovanja, jer određena iskustva sa projektovanjima koja su radila Mjesne zajednice nisu bila dobra, odnosno na terenu se nisu mogla realizirati.

 

Zakon o javnim nabavkama ostavlja puno prostora za gubljenje vremena i za opstruiranje, tako da svi zacrtani projekti nisu realizirani, ali u zimskom periodu će biti provedena tenderska procedura i sve ono što je bilo planirano ove godine u Programu kapitalnih ulaganja a nije realizirano, biti će realizirano odmah na proljeće naredne godine.

 

Građevinska sezona, koja ja pri kraju, bila je izuzetno uspješna i njeni rezultati su vidljivi na području cijele općine Visoko.

 

Nastojanja lokalne vlasti su da infrastrukturni radovi budu što ravnomjernije rapoređeni na svakom području naše općine, da se uspješno realiziraju u svakom selu, svakom zaseoku i da se svi građani, bez obzira na kojem području općine Visoko žive, mogu predstavnicima lokalne vlasti obratiti za rješavanje svojih životnih problema.

 

Općina Visoko je dinamična i perspektivna sredina, koja je u proteklom periodu postala veliko gradilište i nastavlja trend modernizacije u skladu sa evropskim standardima s ciljem rješavanja problema sa kojima se Visočani susreću.

 

Fokus će i dalje biti na izgradnji infrastrukture, te na realizaciji projekta vodosnabdijevanja, koji će riješiti najosnovnija životna pitanja naših sugrađana i omogućiti viši kvalitet života i rada u Visokom.

 

Strateško opredjeljenje lokalne vlasti, predvođene Općinskom načelnicom mr.sci. Amrom Babić, je poboljšanje životnih uslova svih građana na području općine Visoko, što osim novih radnih mjesta, podrazumijeva još niz konkretnih projekata, kojima se svakodnevno šalje poruka da su još bolji dani ispred Visokog, te da treba istrajati u realizaciji zacrtanih ciljeva i Visoko učvrstiti na tabeli najnaprednijih općina u Bosni i Hercegovini.

 

Uprkos mnogobrojnim opstrukcijama, općina Visoko svakodnevno jača svoj privredni i infrastrukturni potencijal, te nastavlja sa kreiranjem boljeg životnog ambijenta.

 

 

Meni