Nezavisni načelnici apeluju na zaštiti investitora u BiH

Načelnici općina Stari Grad, Visoko, Bosanski Petrovac i Kalesija uputili su danas zajedničku poruku u povodu slučaja iz Bosanskog Petrovca i povlačenja investitora Arifagić Investment d.o.o., tražeći zaštitu investitora i omogućavanje njihovog poslovanja, čime bi se spriječio njihov odlazak i osigurali uvjeti za nove investicije.

Ibrahim Hadžibajrić, Amra Babić, Zlatko Hujić i Sead Džafić, nezavisni načelnici, sa današnjeg sastanka u Sarajevu zatražili su zaštitu javne imovine i javnog dobra te omogućavanje općinskim načelnicima i službama da upravljaju tom društvenom imovinom na način da od nje ima koristi.

Naime, kompanija Arifagić Investment d.o.o. koja je u Bosanskom Petrovcu prije dvije godine ostvarila pravo na zakup poljoprivrednog zemljišta na lokaciji Oraško brdo i planirala napraviti modernu farmu norveških goveda, prekinula je svaki oblik saradnje s Općinom Bosanski Petrovac, te odustao od izgradnje moderne farme norveških goveda u ovom gradu.

Po riječima načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića, sve što je Općinsko vijeće uradilo u protekla tri mjeseca bilo je u cilju odvraćanja Jusufa Arifagića da investira u izgradnju farme, a njihovi postupci su, kako kaže, doživjeli kulminaciju jučerašnjom vanrednom sjednicom i zaključcima koje su donijeli.

Punu podršku načelniku Hujiću dali su ostali nezavisni načelnici koji smatraju da ovakvo ponašanje Općinskog vijeća Bosanski Petrovac šalje lošu sliku svim potencijalnim investitorima.

– Smatram da se ovako šalje loša slika svima koji eventualno žele investirati u našu zemlju, a sve zarad ličnih interesa vijećnika koje štiti vladajuća oligarhija –  kazala je Amra Babić, načelnica Općine Visoko.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić mišljenja je da  je ovakva situacija neprihvatljiva i da se konačno mora stati ukraj svima onima koji lične interese stavljaju ispred interesa naroda i države.

– Umjesto da privlačimo investicije i jačamo ekonomiju ove zemlje, otvaramo fabrike i nova radna mjesta, dovedeni smo u situaciju da ne znamo ni kako zadržati investitore koji su odlučili da ulažu u BiH, ali ih opstruiraju na svakom koraku. Ovim slučajem treba se ozbiljno pozabaviti državni nivo, jer je ovo nedopustivo – rekao je Hadžibajrić.

Istog mišljenja je i načelnik Džafić, inače uspješni privrednik iz Kalesije, koji je naglasio da investitorima treba olakšati i osigurati im uvjete da se što više odlučuju investirati u BiH, “a sramotno je ovako postupati prema ozbiljnoj kompaniji koja je namjeravala uložiti milione u Bosanski Petrovac”.

Inače, Kompanija Arifagić Investment do sada je uložila milion KM u općinu Bosanski Petrovac, zaposlila dio lokalnog stanovništva, a imala je plan da u ovoj godini uloži značajna sredstva i u potpunosti obnovi farmu FANA i popuni je s 800 grla, zaposli oko 50 radnika i pokrene proizvodnju.

Načelnik Hujić je naglasio da daje punu podršku Arifagić Investmentu.

Meni