Napreduju radovi na realizaciji projekta proširenja gradskog vodovoda

Radovi na realizaciji historijski važnog infrastrukturnog projekta za općinu Visoko, proširenja gradskog vodovoda, svakodnevno napreduju i realiziraju se predviđenom dinamikom.

Podsjetimo, radovi su započeli 14. avgusta, a do sada je urađeno oko 3 kilometra vodovoda.

U ulici Čaršijska ugrađeno je 300 metara cijevi (DN 300 milimetara) i to u dužini od Sebilja do Kožarskog mosta.

Trenutno se radi čvorište za odvajanje prema naselju Čekrekčije, a u narednom periodu izvršit će se kontrola ispitivanja, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju Čaršijske ulice.

Uveliko su počele i pripreme za izgradnju rezervoara u naselju Čekrekčije, zbog čega je uvedena privremena zabrana saobraćaja za sva motorna vozila, u vremenu od 08:00 do 16:00 sati od 12.09.2017. g. do 25.09.2017. g. u MZ Čekrekčije, od raskrsnice kod džamije u Čekrekčijama do raskrsnice Dolipolje.

Odvijanje saobraćaja vrši se alternativnim putnim pravcima, a uvažene sugrađane i učesnike u saobraćaju i ovom prilikom molimo za razumijevanje!

Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih Projekata za stanovnike općine Visoko, te kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za rješavanja pitanja vodosnabdijevanja za još 12.000 stanovnika općine Visoko.

Sve tehničke i materijalne pretpostavke da se ovaj cilj realizuje, odavno su stvorene, a plan je da korisnici u Čekrekčijama na svojim slavinama oko nove godine imaju gradsku vodu. To će biti voda iz sistema kojim upravlja JKP „Visoko“ koja je higijenski, epidemiološki i bakteriološki kontrolisana.

U drugoj i trećoj fazi realizacije ovog Projekta planirana je revitalizacija izvoriša „Vrutak“, te revitalizacija glavnog izvorišta „Pertac“, a u posljednjoj fazi radovi će se odvijati prema Moštru, gdje je planirano snabdijevanje četiri Mjesne zajednice koje su trenutno bez vodosnabdijevanja.

Projekat je veoma širok i značajan i on će u bliskoj budućnosti generirati nove projekte.

Omogućit će nova grant sredstva i nove investicije i možemo konstatovati da se općina Visoko u ovom trenutku pretvorila u jedno veliko gradilište na kojem će se realizovati još mnogo infrastrukturnih projekata, koji će građanima ove općine omogućiti dostojanstveniji život.

Tim koji se uhvatio u koštac sa ovim višedecenijskim problemom, predvođen Općinskom načelnicom mr. sci. Amrom Babić, riješit će jedno od najvažnijih pitanja velikog broja stanovnika Visokog, zadovoljavanje najoosnovnije životne potrebe, te istovremeno stvoriti preduslove za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj Visokog, a konačni cilj da svih 40.000 građana naše općine imaju pitku vodu koja će hemijski, bakteriološki i higijenski biti ispravna, što će podrazumijevati objedinjavanje svih lokalnih vodovoda u jedinstveni sistem pod upravom JKP “Visoko”.

Meni