NAČELNICU BABIĆ POSJETILI ČLANOVI UDRUŽENJA LOGORAŠA IZ BRATUNCA

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić sa saradnicima danas je u KSC „Mladost“ Visoko upriličila prijem za porodice logoraša i članove Udruženja logoraša iz Bratunca.

Prijem je održan u sportskoj dvorani kako bi se evocirale uspomene iz perioda kada je u ovu ustanovu primljeno približno 15.000 raseljenih lica, dok su među prvim primljene bratunačke izbjeglice.

Od tog vremena nas dijeli dugih 26 godina, a sjećanja ne blijede, rane ne zarastaju. Uz suze su današnji gosti slušali emotivni govor načelnice Babić:

„Nastojali smo da sa svim logorašima primljenim u Visokom dijelimo ono što imamo. Prihvatili smo ih u svoje domove gdje smo određeni period skupa živjeli. Drago mi je da je prijateljstvo i ljubav između nas prisutna i danas. Nakon 26 godina vraćamo se na ista mjesta. Znam da je bolno, jer mnogi nisu sa nama. Neka im je rahmet duši i lahka zemlja bosanska.“

Grupu koja je primljena u Visoko ratne ‘92 godine činilo je mnoštvo iscrpljenih, gladnih i bolesnih Bratunčana.

„Ukazali smo im ljekarsku pomoć, obezbijedili hranu i odjeću. Nikada nisam na jednom mjestu vidjela više hrane. Visočani su se tada zaista pokazali u najboljem svjetlu. Radujem se svake godine kada nam dolazite u posjetu, nastavite sa ovom tradicijom“, izjavila je doktorica Mirsada Pašić Omerbegović.

Ni Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac ne može zaboraviti trenutke provedene u Visokom.

„Ovdje smo se ponovo rodili. Moji rođaci i ja boravili smo tri mjeseca ‘92. kod porodice Jamaković u Porječanima. Beskrajno smo zahvalni svim Visočanima. Nikada nećemo zaboraviti njihovu dobrotu.“

Nakon obilaska sajma „Jesen u Visokom“, gosti su obišli spomen obilježja, šetnicu, Trg žrtava genocida u Srebrenici, KC“Altindag-Visoko i Tabhansku džamiju.

 

Meni