Načelnica Općine Visoko mr. sci. Amra babić ugostila tim najboljih evropskih forenzičara

Danas je načelnica mr. sci. Amra Babić ugostila tim najboljih evropskih forenzičara na čelu sa glavnim forenzičkim patologom za ICTY, prof.dr. John Clark-om. To je tim stručnjaka koji je prethodnih godina radio na ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici i koji je sa Općinom Visoko i njegovim ljudima izgradio čvrste veze. Proteklih godina Općina Visoko i preduzeće „Gradska groblja“ primili su i ispratili 7000 ekshumiranih žrtava na vječni počinak u Srebrenicu.

Načelnica Babić je kroz izgradnju „Trga žrtava genocida u Srebrenici“ ovjekovječila podršku općine Visoko „Majkama enklave Srebrenice i Žepe“ i sjećanje na poginule žrtve, te time trajno vezala ljude poput dr. John Clark za Visoko, što je i dokaz današnja posjeta.

„Visoko je grad u kojem su se vršile najvažnije istrage i Visoko je značajno za svaku godišnjicu u Potočarima, kao i za nastajanje spomenika velike ljepote i tihog poštovanja. Ovo je grad koji je zaslužan za svaki bijeli nišan u Srebrenici koji je nastao“, riječi su dr. John Clark.

Nakon održanog prijema, načelnica Babić zajedno sa gostima obišla je „Trg žrtava genocida u Srebrenici“ i murala na šetnici sa uklesanim slikama majki Srebrenice, a zatim su posjetili JKP „Gradska groblja“ Visoko i time upotpunili današnju posjetu.

Meni