Načelnica Općine Visoko mr. sci. Amra Babić ugostila Tarika Hodžića, dobitnika tri nagrade na 22. Sarajevo Film Festivalu

Načelnica mr.sci. Amra Babić danas je ugostila Hodžić Tarika, poznatog bh. režisera filma „Scream for me“ i nosioca tri nagrade na 22. Sarajevo Film Festivalu. Hodžić Tarik je Visočanin koji je u saradnji sa kolegom Pašić Jasenkom kroz 7. umjetnost svijetu predstavio Sarajevo pod opsadom iz drugačijeg ugla.

Film dokumentarnog žanra „Scream for me“ smatra se jednim od najvrjednijih filmova o sarajevskoj opsadi, koji prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Film je osvojio tri priznanja: Srce Sarajeva za ljudska prava, Al Jazeera award za najbolji dokumentarni film 22. SFF-a i Nagrada publike, koja je ujedno Tariku i najdraža nagrada. Malo je filmova u historiji SFF-a koji su imali čast primiti tri nagrade, a čast je još veća jer je ovo film bh. produkcije. Ova događaj je samo znak da se kvalitet prepoznaje.
Općinska načelnica ovom prilikom čestitala je eminentnom bh. režiseru Hodžić Tariku i poželjela još mnogo uspjeha u daljem radu. Ovim povodom načelnica je naglasila da uspjeh i pozitivna promocija Visokog i regije leži u uspjehu njegovih građana kojih općina Visoko ima sve više, te da Tarik među prvim zaslužuje Srce Visokog.

Meni