Načelnica Babić uručila najsavremeniju opremu Udruženju „EKO VIKING“

Općina Visoko je preduzela niz aktivnosti na opremanju i osposobljavanju struktura civilne zaštite koje su u funkciji sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. U skladu s ovim, jučer je u prostorijama vatrogasnog doma Visoko načelnica mr.sci. Amra Babić uručila najsavremeniju opremu Udruženju građana „EKO VIKING“.
Općina Visoko je finansirala uručenu opremu čija je vrijednost 30.000,00 KM, a finansirana je iz namjenskih sredstava Službe civilne zaštite Općine Visoko.
Službi za zaštitu na vodi i pod vodom uručena je sva potrebna logistika za rad i spašavanje u svim vremenskim uvjetima i terenima. Od zaprimljene logistike su tri seta kompletne ronilačke opreme, deset radnih odijela i jedno transportno sklopivo nosilo.
Nakon uručenja opreme članovi Udruženja za prisutne improvizovali su spremanje žrtve u savremeno transportno nosilo.
Prilikom svečane primopredaje načelnica Babić je kazala: „Sretni smo što smo ovakvom opremom osposobili naš sistem civilne zaštite da mogu djelovati ne samo na vodi i pod vodom, nego i u svim drugim situacijama gdje se pojave nepredviđene okolnosti ili povrijeđene osobe. Ova oprema daje novi kvalitet sistemu civilne zaštite na području općine Visoko i sigurnost građanima. U narednom periodu trudit ćemo se da u sistem civilne zaštite uvedemo Udruženje koje će se baviti gorskim spašavanjem, naročito zbog arheoloških radova na nalazištu piramida.“
Ovi povodom obratio se i Ferhatović Jasmin, komandir Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom riječima: „Ovom prilikom se iskreno zahvaljujem načelnici Amri Babić koja brine o Udruženju i koja je u ranijem periodu obećala da će obezbijediti opremu, što je i učinila“.

Meni