NAČELNICA BABIĆ: Učinit ćemo sve da počinilac krivičnog djela paljenja crkve bude strogo kažnjen i da se ubuduće nijedan vjerski objekat ovako ne skrnavi !

U noći sa subote na nedjelju nepoznate osobe zapalile su unutarnji dio Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u naselju Čekrekčije. U požaru su uništeni mnogi predmeti poput ikona i svetih knjiga, krovne konstrukcije, a polomljen je i glavni dio prijestolja. U vatru koja se nalazila na oltaru bačene su ikone  čime je počinjena prekomjerna materijalna i duhovna šteta.

ZAPALJENA CRKVA U ČEKREKČIJAMA10

„Ovo je veoma ružna poruka crkvi, a mi je najoštrije osuđujemo. Radi se o vandalskom činu nad viševjekovnim obilježjem koje datira preko 300 godina“, izjavio je fra. Stipan Radić, vd. dekana Kreševskog dekanata.

„Izgorio je najsvetiji dio oltara gdje mi, sveštenici, vršimo službenu radnju i to nas je mnogo povrijedilo. Izgorilo je i sveto pismo, kao i većina ikona “, rekao je danas protojerej Miljan Rađenović.

ZAPALJENA CRKVA U ČEKREKČIJAMA11

ZAPALJENA CRKVA U ČEKREKČIJAMA13

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić nije mogla sakriti žalost i tugu povodom ovog nemilog događaja. „ Ovo je čin vandalizma koji nas vraća u prošlost, a mi nećemo da se vratimo tamo. Mi u prošlosti želimo da ostavimo ljude kojima je ovo sredstvo iskazivanja individualnosti. Od nadležnih policijskih organa očekujem što skoriju identifikaciju počinioca ovog krivičnog djela. Ovaj čin ne odražava stav ni lokalne zajednice, ni građana Visokog prema Pravoslavnoj crkvi i njenim pripadnicima. Učinit ćemo sve da počinilac bude strogo kažnjen i da se ubuduće nijedan vjerski objekat ovako ne skrnavi.“

ZAPALJENA CRKVA U ČEKREKČIJAMA6

Zamjenik komandira Policijske stanice Visoko, Zehrudin Buza, kazao je kako pripadnici MUP-a ZDK u saradnji sa PS Visoko kontinuirano rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i privođenju njegovog počinioca. Postoje određene informacije i indicije koje ukazuju na identitet počinioca, a u narednom periodu će se intenzivno raditi na privođenju i procesuiranju istih.

Također, danas su u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice bili prisutni ministar unutrašnjih poslova FBIH Aljoša Čampara, federalni ministar za pitanja izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić,kao i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović, te su dali kratke izjave.

Ministar Čampara izrazio je žaljenje zbog situacije koja je nastala krivicom bahatog pojedinca, a uskoro očekuje rezultate otkrivanja identiteta počinioca. “Ovo je pucanj u jedinstvo različitosti u BiH, a mi ćemo uspjeti obnoviti Crkvu i učinit ćemo sve kako bi se osjećali sigurno na ovom prostoru.”

Ministar Ramić smatra da neće biti problem nadoknaditi materijalnu štetu i nada se da ovo neće biti jedina slika i poruka koja će se poslati iz Visokog, jer je riječ o individualnom i kukavičkom činu.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović je zgrožen zatečenim stanjem i strogo osuđuje vandalizam počinjen nad ovim vjerskim objektom.

 

 

Press Općine Visoko

 

Meni