NAČELNICA BABIĆ POSJETILA LOKALITETE NA KOJIMA SE IZVODE INFRASTRUKTURNI RADOVI

Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić danas je sa saradnicima upriličila posjetu velikom broju lokaliteta na kojima se izvode infrastrukturni radovi, koji našoj općini vraćaju prepoznatljiv sjaj i kreiraju povoljniji životni ambijent za sve naše sugrađane.

Izvršena je posjeta naselju Prijeko, gdje članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Visoko“ provode aktivnosti na čišćenju terena i uljepšavanju uže gradske jezgre, zatim radovima na izgradnji lokalnog puta na arheološkom lokalitetu Mili, te aktuelnim radovima na izgradnji puta na prostoru turističko – arheološkog kompleksa Ravne, kao i naselju Bukovik, gdje je u proteklom periodu urađeno mnogo na izgradnji putne infrastrukture i modernizaciji javne rasvjete.

„Općina Visoko, u saradnji sa MZ Centar i DVD „Visoko“ realizuje nekoliko aktivnosti. Već smo okončali projekat moderniziranja javne rasvjete za koji je Općina Visoko izdvojila sredstva u iznosu od 7.000 KM.

Nabavili smo 29 rasvjetnih tijela i modernizirali javnu rasvjetu u većem dijelu naselja Prijeko.

Aktivnost koju trenutno provodimo je čišćenje niskog rastinja i korova uz rijeku Fojnicu, a ovo je aktivnost koju provodimo već otprilike mjesec dana i uvjeren sam da ćemo dio po dio naše općine, u saradnji sa Savjetima Mjesnih zajednica, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i svim drugim zainteresovanim Udruženjima, očistiti i dovesti u red“, pojasnio je Emir Fejzović – pomoćnik Općinske načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline i apelovao našim sugrađanima da se ekološki svjesno odnose prema životnom okruženju i da otpad odlažu na primjerena mjesta, kako bi problemi nelegalnih odlagališta otpada postali prošlost.

Vejsli Ašlama – predsjednik Savjeta MZ Centar zahvalio se načelnici Babić i njenim saradnicima na korektnoj i profesionalnoj saradnji i nagovijestio još mnogo zanimljivih projekata i intenzivniju saradnju sa Općinom Visoko.

Slika 2

Slika 1

„Nakon otvaranja građevinske sezone, nastavljeni su radovi na izgradnji puteva Mulići – Arnautovići u mjestu Mili. Planirano je asfaltiranje prve dionice puta u dužini od 160 metara, a nastavak na izgradnji druge dionice puta uslijedit će po završetku arheoloških radova Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika BiH“, pojasnio nam je Almir Osmanbegović – koordinator projekta ispred Općine Visoko.

Slika 3

Infrastrukturni projekti na području cijele visočke općine nastavljaju se punim intenzitetom i cilj im je potpuna modernizacija kraljevskog grada, koji se odavno pretvorio u veliko gradilište.

„Lokacija izletišta Ravne polako postaje ekskluzivna turistička destinacija. Plan nam je da u narednih nekoliko godina cjelokupan kompleks na Ravnama bude nadaleko poznat kao privlačna turistička destinacija“, poručio je Semir Osmanagić – osnivač Fondacije: „Arheološki park: Bosanska piramida sunca“ i dodao:

„Ulaz u tunele je svjetski poznat, ali se zbog pristupa pojavila potreba da drugačije regulišemo saobraćaj. U dogovoru sa Općinom Visoko i načelnicom Babić pravimo put koji će više biti prečica prema izletištu Ravne i biti će znatno širi i sigurniji i omogućit će da za automobile zatvorimo ulaz ispred tunela. Taj prostor bi već od ove godine trebao postati zaštićena pješačka zona“.

Slika 4

Najavio je i izgradnju male aero – banje sa medicinskom klinikom u kojoj će biti moguće provjeriti zdravlje kroz tridesetak parametara prilikom posjete visočkim tunelima i piramidama.

Potom se osvrnuo i na prostor oko pravoslavnog groblja koji je bio u potpunosti zapušten.

„Nažalost, prostor oko pravoslavnog groblja bio je ispunjen deponijama smeća. Fondacija je to sve očistila i uredila prilazni put, posađena je trava tako da ćemo u budućnosti, na ovom području, imati prekrasnu travnatu podlogu.

Zasadit ćemo i četinare, tako da će groblje biti odvojeno sa borovima. Na taj način pokazuje i briga Fondacije i lokalne zajednice za grobljima, jer moramo poštivati mrtve. Svi turisti i lokalno stanovništvo će imati vrlo lijepo mjesto za izlazak“, zaključio je Osmanagić.

Slika 5

Amar Karavdić ispred Općinske službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline je istakao da je Općina Visoko iskoristila priliku da zajedno sa Fondacijom poduzme aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti turista, ali i lokalnog stanovništva koje svakodevno dolazi u velikom broju u Dolinu piramida.

Pojasnio je da je iskorištena stara putna trasa, koja je bila zarasla i preko koje će se napraviti nova saobraćajnica kako bi preusmjerili saobraćaj s ciljem bezbjednosti posjetitelja ovog lokaliteta.

Nihad Zukan – predsjednik Savjeta MZ Podvinci iskoristio je posjetu načelnice Babić i lično joj se zahvalio na svemu što je do sada urađeno u naselju Bukovik.

„Prošle godine u Bukoviku je urađeno 300 metara asfaltnog puta, a nakon toga smo nastavili sa moderniziranjem javne rasvjete u kompletnom naselju.

Prošle godine riješili smo i pitanje komunalnog otpada, a ove godine planiramo asfaltiranje zaseoka Kaljuni i kompletiranje javne rasvjete na cjelokupnoj Mjesnoj zajednici Podvinci“, rekao je Zukan.

Slika 6

Slika 7

Historijski projekat proširenja gradskog vodovoda, koji će u bliskoj budućnosti osigurati pitku vodu za dodatnih 12.000 naših sugrađana, također napreduje planiranom dinamikom.

Radovi na polaganju cjevovoda se odvijaju svakodnevno i to na sljedećim lokacijama: na području MZ Gračanica (izgradnja pumpne stanice 2), zatim Kula Banjeru i u Čaršijskoj ulici, na području od Kožarskog prema Betonskom mostu.

Do sada je postavljeno 25 kilometara vodovodnih cijevi i realizirani su građevinski radovi na sljedećim dionicama: rezervoaru Čekrekčije, pumpnoj stanici Čekrekčije, pumpnoj stanici Kula Banjer, pumpnoj stanici Gračanica 1, pumpnoj stanici Gračanica 3, rezervoaru Troholj i rezervoaru Veliko Čajno.

Slika 8

Podsjećamo i da je tekuća godina proglašena Godinom turizma na području naše općine, tako da je od strane lokalne vlasti, predvođene načelnicom mr. sci. Amrom Babić, planirano ulaganje 500.000 KM u razvojne turističke projekte koji će Visoko pretvoriti u nezaobilaznu turističku destinaciju, sa mnoštvom historijskih lokaliteta koji svjedoče o viševjekovnoj multikulturalnosti.

Općina Visoko ima enorman turistički potencijal, koji je potrebno iskoristiti na pravi način i pretvoriti ga, za dobrobit cjelokupne lokalne zajednice, u ekonomski vrijedan resurs.

Akcija čišćenja mnogobrojnih divljih deponija, također se nastavlja punim intenzitetom, uz saradnju sa Policijskom upravom Visoko na pojačanju kontrola i postavljanju video nadzora, s ciljem identifikacije i procesuiranja nesavjesnih građana koji krše zakon i prave teške ekološke incidente.

Sigurno je da će i tekuća godina biti prepoznatljiva i veoma uspješna kada je u pitanju razvoj Visokog kao lokalne zajednice.

Jačanje ekološke svijesti i popravljanje ekološko – turističkog imidža naše općine mora biti svakodnevni zadatak, kako bi cilj trajnog pozicioniranja Visokog u sami vrh globalne mape turističkih destinacija, uz stimulisanje dolaska i dugotrajanog boravka velikog broja turista, koji će uživati u bogatoj kulturno – historijskoj ponudi, u potpunosti bio ispunjen.

 

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

 

Meni