Načelnica Babić otvorila saobraćajnicu u naselju Kula – MZ Goduša

Nedavno su završeni radovi na asfaltiranju saobraćajnice u naselju Kula – Mjesna zajednica Goduša. Saobraćajnicu je jučer otvorila Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, koja je zajedno sa saradnicima posjetila ovo područje, uz srdačan doček mještana, kojima će novootvorena saobraćajnica olakšati životnu svakodnevnicu.

Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji izvođač bila je odabrana firma „Sarajevoputevi“ d.d. Sarajevo, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma „BauArt“ d.o.o. Visoko, dok je poslove laboratorijske kontrole radova vršila firma „DTQ“ d.o.o. Sarajevo. Na ovoj dionici asfaltirano je 520 metara saobraćajnice. Širina saobraćajnice je 2,5 metra a debljina asfalta 7 cm. Ukupna vrijednost radova iznosi: 40.035,35 KM sa PDV-om.

„Danas smo imali priliku da na jedan svečani način otvorimo jedan od puteva koji radimo u saradnji sa Mjesnim zajednicama, sredstvima koja su u cijelosti obezbijeđena iz Budžeta Općine Visoko za 2017. godinu, a prema Programu kapitalnih ulaganja u infrastrukturu. Ovo je jedan od značajnijih Projekata za koji su mještani dugo vremena aplicirali, a evo sada je uspješno realizovan. Nažalost, u prethodnom periodu smo na ovom pravcu imali jedan smrtni slučaj, koji je dijelom bio uzrokovan zbog neprilagođenih uvjeta na putu. Nastavićemo i dalje da uspješno realizujemo Projekte u ovom naselju, sada želimo da uradimo odbojnu ogradu, te da nastavimo sa ispravljanjem nepravde prema kompletnom bučko – goduškom kraju, koji je godinama bio zapostavljen. Ovaj Projekat otvara nove razvojne vizije na ovom području, koji ima potencijale i za razvoj turizma, sa mještanima smo razgovarali o rekonstrukciji džamije u Goduši koja je stara preko 500 godina. Na ovom području imamo i nekoliko porodica sa invalidnim licima i drago mi je što i njima na ovaj način pomažemo i pristupnim rampama olakšavamo svakodnevni život“, poručila je Načelnica Babić, koja se osvrnula na još nekoliko Projekata koji su uspješno realizirani ili čekaju na svoju realizaciju, čime je područje naše općine postalo veliko gradilište, što je i bio primarni cilj aktuelne vlasti.

„Otvarajući radove na kružnom toku mi smo rekli da Općina Visoko iz svog Budžeta, koji zbog socijalnih transfera iznosi negdje oko 10 miliona KM, izdvoji negdje oko 2 miliona KM na ime Kapitalnih ulaganja. To je 20% Budžeta, što je nas velika cifra, pogotovo ako znamo da Vlada ZDK – a iz svog Budžeta, koji iznosi oko 300 miliona KM, izdvaja oko 2 miliona za investicije. Želim da istaknem izuzetno uspješnu saradnju sa Mjesnim zajednicama, a naša težnja je da slušamo potrebe ljudi na terenu. Ne želimo da namećemo Projekte, nego ih apliciramo, projektujemo i realizujemo u saradnji sa mještanima uvažavajući njihove zahtjeve. Nemamo dovoljno finansijskih sredstava da udovoljimo svim zahtjevima, tako da moramo birati prioritete, ali je najbitnije da vodimo politiku ravnomjernog razvoja i da ravnomjerno ulažemo u cijelu općinu Visoko“, dodala je Općinska načelnica.

Eniz Babić – predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Goduša bio je, također, prezadovoljan zbog uspješno okončanih radova: „Drago mi je što danas prisustvujemo svečanom otvaranju ove putne dionice. Urađen je sjajan infrastrukturni Projekat asfaltiranja lokalnog puta na zadovoljstvo svih nas. Ovim putem želim da se zahvalim Općinskoj načelnici mr. sci. Amri Babić i njenim saradnicima čiji je angažman bio ključan u realizaciji ovog Projekta. Ovo je jedno od najudaljenijih naselja na području općine Visoko, tako da je ova putna infrastruktura ljudima dala veliki optimizam da ostanu živjeti u svom mjestu i da se u budućnosti bore za realizaciju još mnogo sličnih Projekata. Savjet Mjesne zajednice Goduša ima besprijekornu saradnju sa Općinom Visoko, a lokalni mještani sami prave listu prioriteta, obrazlažu ih i apliciraju i mogu da obećam veliki broj aktivnosti i u narednom periodu“.

Još jedan u nizu uspješno realizovanih Projekata Općine Visoko je implementiran putem općinske Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, a njegovom realizacijom povećan je stepen sigurnosti građana ovog naselja, kao i svih drugih učesnika u saobraćaju.

Meni