NAČELNICA AMRA BABIĆ PODRŽALA DJEČIJI FESTIVAL U ZENICI I OBEZBJEDILA PREVOZ ZA UČENIKE IZ VISOKOG

Hiljade dječaka i djevojčica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine stiglo je u Zenicu gdje se danas, šesti put u Gradskoj areni, održava Dječiji festival za učenike koji uče turski jezik u okviru projekta “Moj izbor je turski”, što ga vodi Institut Yunus Emre.

Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić tradicionalno je i ove godine podržala manifestaciju i zahvaljujući njoj obezbjeđena su 4 autobusa za učenike iz Visokog koji uče turski jezik i koji će se družiti i doživjeti nezaboravne uspomene zajedno sa vršnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelji Dječijeg festivala su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske.

Slika 2

Slika 1

Manifestacija je upriličena povodom obilježavanja Dana djeteta, a organizatori procjenjuju da se okupilo više od 6.000 učenika, koji su imali priliku uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu.

Zenica, koja je danas u znaku dječijeg smijeha i dobrog raspoloženja, od 2013. godine je domaćin Dječijeg festivala, koji je ujedno i susret učenika iz cijele BiH koji uče turski jezik.

Turski se kao drugi strani jezik uči u školama u sedam kantona u BiH od 2011./2012. godine. Projekat je počeo sa 1.100 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 8.500 učenika.

Slika 3

Meni