NA VJEČNI SMIRAJ U POTOČARE ISPRAĆENO 35 ŽRTAVA SREBRENIČKOG GENOCIDA

Kamion sa posmrtnim ostacima 35 žrtava genocida u Srebrenici krenuo je danas iz Visokog, ispred direkcije Gradskog groblja.

35 žrtava genocida u Srebrenici koji su svoje živote izgubili u julu. 1995.godine bit će ukopane u Memorijalnom centru „Srebrenica-Potočari“ 11.jula.

ISPRAĆAJ38

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“ rekla je kako se danas na ukop ispraćaju četiri maloljetna dječaka i bračni par.

ISPRAĆAJ5

“Danas i nebo plače. Danas ispraćamo četiri maloljetna dječaka i bračni par. Kakav monstrum morate biti da ubijete ženu sa djetetom u njenom stomaku. Mi govorimo da nisu ubijani samo vojno sposobni, nego i djeca, žene, stariji. Veliki broj naših najmilijih je identifikovan. Mogla je biti dženaza za 175, ali majke nisu htjele da prihvate da ukopaju dvije kosti. Ja jesam prihvtila da ukopam samo dvije kosti, da budem primjer drugim“, rekla je Subašić.

Prisutnim se obratila i Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, i održala, kao i svake godine,  kratak govor na ovaj bolan datum:

ISPRAĆAJ18

„Pružite dlanove prema nebu, pada kiša. Brojte: 1, 2, 3, 4, 5… Probajte brojati do 8 372. Bit će teško, umorit’ ćete se. Dugo traje. Pitam se da li su brojali oni što su ubijali. Da li su na njihovim očima bili povezi, pa nisu vidjeli ? Da li su gledali dok su pucali, klali? Da li su to uopće bili ljudi ili šejtani u ljudskom obliku ili đavoli? Poštovani članovi porodica šehida – poginulih boraca, drage majke Srebrenice, uvaženi gosti i sugrađani. Danas smo ovdje kako bismo iz Visokog ispratili žrtve genocida u Srebrenici koji će 11. jula pronaći svoj konačan smiraj u Potočarima. Danas pratimo 35 tabuta koji i danas trebaju podsjetiti na dug širenja istine, traženja pravde i kažnjavanja zločinaca.Ovi tabuti danas, ove nevine žrtve vraćaju se u svoju Srebrenicu, vraćaju se u svoje Potočare, a tamo je svaki dan 11.juli, uvijek, i ljeti i zimi, i po snijegu i po suncu. Danas ispraćamo 35 šehida na vječiti put uz dovu Dragom Allahu dž.š. da im podari mir, šehidske deredže i da budu naši zagovornici na Danu velikog suda. Danas pratimo najmlađeg i najstarijeg šehida, kao i jedan bračni par. Remziju i Nijaziju Dudić. Remzija je ubijena u šestom mjesecu trudnoće, u cvijetu mladosti. Mi danas ponovo tražimo pravdu, kaznu za zločince i odgovornost Međunarodne zajednice. Tražimo istinu kao uvjet budućnosti.“

ISPRAĆAJ16

Prisutnim se obratio i g. Elvir Špiodić, koji je i sam živio u Srebrenici sve do njenog pada 1995.godine: „Poražavajuća je činjenica da i nakon 23 godine više od hiljadu porodica čeka pronalazak i identifikaciju svojih najmilijih, kao i činjenica da mnoge majke nisu dočekale ukop njihovih sinova, braće, muževa. Sjećanje nas više nikada ne smije da izda, kao i obilježavanje svih mjesta gdje su naši šehidi stradali.“

Kamion sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici krenuo je prema Sarajevu, odakle će nastaviti ka Potočarima.

ISPRAĆAJ36

U srijedu, 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopano još 35 žrtava, čime će ukupan broj ukopanih u Potočarima biti 6609.

 

 

 

Press Općine Visoko

 

Meni