Gradonačelnica Babić za Hayat: Posebno sam ponosna što uz pečenicu zvanično stoji ‘Visočka’

Gosti današnjeg izdanja emisije “Dobar dan BiH” na Hayat televiziji bili su gradonačelnica Visokog Amra Babić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača “ViPS” Visoko Edin Babić i Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje u Sarajevu.

Tema današnje emisije bila je brendiranje autohtonih proizvoda, koji su karakteristični za ovo područje. Sir, pečenica i krompir su zaštićeni oznakama porijekla i geografskog porijekla, a svijet će znati da jede nešto što su proizveli vrijedni bh. građani.

Gradonačelnica Visokog Amra Babić je kazala da je ponosna na pečenicu.

– Posebno sam ponosna što uz pečenicu zvanično stoji “Visočka”. Malo je reći da je drago što u mom mandatu dolazi ovakav jedan certifikat, u grad koji je poznat oduvijek po pečenici, po koži, po vrijednim zanatlijama, radnicima i siguran sam da je ovo još jedan dodatni podstrek – kazala je Babić.

Istaknula je da je Gradska administracija stala uz naše proizvođače.

– To je zajednička aktivnost koju smo vodili tri ili četiri godine i odlično smo je realizovali – dodala je.

Predsjednik mesoprorađivača “ViPS” Visoko Edin Babić je kazao da je ovo uspjeh svakog radnika.

  • Tek pripremamo slavlje, jer smo prije nekoliko dana tek dobili rješenje. Nakon tri godine mukotrpnog rada smo brendirali pečenicu, pošto se rad o evropskom standardu, i radi se o nacionalnom proizvodu. Teško je ujedniti konkurenciju, ali smo uspjeli to u Visokom dobili -kazao je Babić.

Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje u Sarajevu, kazao je je veliki uspjeh što u svijetu sada imamo priznate brendove.

  • Korona nam je znatno usporila sav rad. Inače, ovim smo samo pokazali i dokazali ono što sve vrijeme i govorimo, a to je da mi u BiH imamo, ne samo proizvode, već i kvalitetne ljude, prelijepu državu, planine, šume i rijeke. Jednostavno nije moguće samo reći, “da mi to imamo”, potrebno je to i dokazati i verificirati. Tek sada pred kolegama predstoji velika borba, a to je da se ovaj uspjeh proširi izvan granica BiH – poručio je Čaušević.
Meni