Gradonačelnica Babić uputila pismo premijeru Novaliću: Grantove političkim partijama usmjeriti za pomoć privredni

Gradonačelnica Visokog Amra Babić uputila je premijeru Federacije BiH Fadilu Novalić podršku i prijedlog za spas bh. privede dok vlada pandemija koronavirusa u BiH i svijetu.

Uvaženi premijeru Novalić,

Kao gradonačelnica Grada Visokog želim javno da Vas podržim i da se zahvalim za sve aktivnosti i mjere koje je Vlada FBiH – kao institucija koja donosi mjere, a mi niži nivoi smo dužni da ih sprovodimo, do sada poduzela na sprječavanju pandemije koronavirusa.

Suočeni smo u ovom teškom vremenu sa brojnim izazovima, a sigurno je najveći nedostatak zdravstvene opreme i kapaciteta. Najviše raspoloživih resursa kojima raspolaže lokalna zajednica u ovom trenutku usmjeravamo upravo tamo. Dajemo od sebe sve što možemo da ispoštujemo sve naredbe Federalnog štaba civilne zaštite. Svakodnevno nas kontaktiraju zabrinuti građani, ali i privrednici.

Privredni kapaciteti su u zastoju, narudžbe se otkazuju, izvoz je zaustavljen. Smanjiti kontakte, a samim tim ograničiti rizike i širenje virusa znači svakako dodatno zaustaviti proizvodnju i privredu.
Da bi to uradili, privrednici moraju imati nadu da će Vlada setom mjera i brzim finansijskim injekcijama pomoći sanaciju ogromnih gubitaka koji će uslijediti.

Poštovani premijeru!

Možda je ovo trenutak da vlade svih nivoa, sredstva koja su prva raspoloživa – a cijenim da su tu i grantovi političkim partijama, usmjeri za pomoć privrednicima. Neka to bude prvi korak.

Kao privrednik, sigurna sam da ćete ovu ideju podrzati. Učinimo sve da smanjimo kontakte i spriječimo širenje virusa. Odgovornost ovog trenutka je ogroman izazov za sve nas. Učinimo sve da iz njega izađemo sto manje ostećeni.

Gradonačelnica Visokog
Amra Babić

Meni