Gradonačelnica Amra Babić za BHT1: Kako se Visoko izborilo sa pandemijom koronavirusa

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, Gradska uprava Visoko na čelu sa gradonačelnicom Amrom Babić oslobodila je korisnike plaćanja naknada za korištenje javnih površina u periodu od 1. juna do 30. septembra tekuće godine.

O tome kako se grad Visoko borio sa pandemijom koronavirusa govorila je gradonačelnica Babić, gostujući u emisiji „Jutro za sve“ na BHT 1 televiziji.

Gradonačelnica je istakla da su 11. marta pokrenute prve aktivnosti koje su se ticale dezinfekcije prostora zajedničkog stanovanja, zatim svi vodni objekti i svi objekti u vlasništvu JKP ‘Visoko’, obzirom na to da smo smatrali da je to najrizičniji dio.

  • Postavili smo dozatore na javne površine, redovno vršili dezinfekciju svih javnih površina, ulica, trgova, javnih preduzeća, građanima smo dijelili maske, brinuli se o osobama u samoizolaciji. Za sve one koji su bili u samoizolaciji obezbijedili smo zaštitna sredstva koja smo uz pomoć policije podijelili na adrese, tako da je veliki broj ljudi, oko 600 njih, bilo u samoizolaciji u gradu Visokom i hvala Bogu uspješno su završili taj proces. Nije bilo većih incidenata, nije bilo kršenja izdatih naredbi te u dobroj saradnji lokalne zajednice, epidemiologa i građana uspjeli smo da prevaziđemo ovu situaciju – istakla je gradonačelnica Visokog.

Naglasila je da je drugi set ublažavanja posljedica bio usmjeren prema privredi tako da je Grad Visoko dogovorio otkup oko 57 tona poljoprivrednih proizvoda gradskih proizvođača, koje će biti upućene za socijalne potrebe i potrebe javne kuhinje, a za 580 visočkih porodica obezbijeđeno je sjeme krompira.

Posljednja mjera koju je donio Grad Visoko tiče se ugostitelja i prodavača bobičastog voća, a njima je omogućeno besplatno korištenje javnih površina za period od juna do kraja septembra ove godine. Visokom je ovim potezom još jednom pokazalo kao pozitivan primjer drugim općinama i gradovima u BiH.


Meni