Gradonačelnica Amra Babić otvorila XXIV matematičku olimpijadu BIH u FKG u Visokom

Proteklog vikenda Franjevačka klasična gimnazija u Visokom bila je domaćin XXIV matematičke olimpijade BiH u kojoj su se takmičili najbolji matematičari iz Republike Srpske, FBIH i po prvi put, učenici iz Brčko Distrikta.

Nakon pozdravne himne, olimpijadu je, prigodnim riječima otvorila gradonačelnica Babić:

„Dragi naši učenici, vaši rezultati govore da ste najbolji u školama iz kojih dolazite. Ne možete svi biti najbolji matematičari, ali sam sigurna da ste najbolji ljudi i da ćete iz Visokog ponijeti poruke koje će obogatiti ne samo vaše matematičko znanje, nego i poruke korisne za vašu budućnost. Danas se nalazite u FKG kojom rukovode naši dragi franjevci, a koju, s ponosom govorim, pohađaju djeca svih nacionalnosti“, izjavila je gradonačelnica, te poželjela svim učesnicima mnogo sreće i ugodnog druženja.

Prema službenim podacima dostavljenim iz Franjevačke klasične gimnazije Visoko rezultati XXIV matematičke olimpijade su sljedeći:

1.mjesto – Marko Jojić – Gimnazija Banja Luka

2.mjesto – Damjan Stanković – SŠC „Foča“ Foča

3.mjesto – Boris Velašević –  Richmond Park International Secondary School Sarajevo

Prilikom detaljnog pregleda rezultata takmičenja ustanovljeno je da uz Borisa Stankovića, našeg sugrađanina, još dva učenika dijele 5.mjesto, što je zahtijevalo i doigravanje koje se održava danas u Sarajevu.

Prvih pet pobjednika takmičenja plasirat će se na Međunarodnu matematičku olimpijadu, stoga im ovom prilikom želimo mnogo sreće i uspjeha, kako na sljedećem takmičenju, tako i u budućnosti.

Meni