Foto: Općina Visoko obilježila 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Općina Visoko danas je obilježila jubilarnih 25 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH počeo je polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu poginulim borcima NOAR-a, na Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima iz proteklog rata, te na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, nakon čega je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Visoko i Svečana akademija u Kulturnom centru Altindag – Prijeko.

Svečani program akademije počeo je visočki vrsni umjetnik, Bartolomej Stanković izvođenjem himne BiH na klaviru, nakon čega se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Bajro Fejzić i prisutnim zaželio dobrodošlicu čestitajući Dana nezavisnosti BiH.

Ovom prigodom obratila se i Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić riječima:“ Sretan vam 1. mart – Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine – naše jedine domovine. O značaju ovog historijskog događaja i o njegovoj veličini, govorit će oni koji to od mene bolje znaju. O ljubavi prema domovini govorit će učenici naših osnovnih i srednjih škola, naš Preporod i naše Kulturno-umjetničko društvo. O opredijeljenosti da se uključimo u građenje sistema, jačanje institucija, promociju pozitivnih zajedničkih vrijednosti, govori vaš dolazak. Sretna sam što u ovolikom broju danas slavimo 25. rođendan zemlje kojoj su vijekovima osporavali državnost i nezavisnost. Zemlja koju su vijekovima osvajali, ali koja je uvijek bila svoja. Baš kao i njen topli insan, ponosni i prkosni Bosanac. Danas je prilika da se sjetimo svih velikana koji su kroz historiju gradili, osnaživali, čuvali i banili Bosnu. Danas je prilika da im odamo počast – njima, njihovoj mladosti i hrabrosti, njihovoj starosti i mudrosti, njihovoj istrajnosti. Neka im je naše vječno sjećanje, rahmet Božiji i lahka zemlja bosanska. Nastavimo uzdignute glave njihovim putem. Učimo svoju djecu časti i poštenju, toleranciji i suživotu. Učimo svoju djecu ljubavi i razumijevanju. Neka nam je sretan ovaj veliki praznik i neka živi naša domovina – Bosna i Hercegovina.“

O uzrocima i prapočecima nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te o njenim kobnim posljedicama govorio je profesor dr. Husnija Kamberović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je uslijedio prigodan program u organizaciji Općine Visoko i BKZ ”Preporod” Visoko, u kojem su učestvovali: članovi Kulturno-umjetničkog društva Visoko i BZK „Preporod“, učenici MSŠ „Hazim Šabanović“, Osnovne muzičke škole „Avdo Smajlović“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ i učenici OŠ „Kulin Ban“.

Na kraju programa načelnica Babić otvorila je izložbu fotografija američkog fotografa Ron Haviva pod nazivom „Balkan: krv i med“, o kojoj je nešto više rekla direktorica Historijskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović.

Svečanost obilježavanja Dana nezavisnosti završena je posjetom Izložbe i ugodnim druženjem uz koktel.

Meni