Foto: Načelnica Babić obišla područja na kojima su realizirani infrastrukturni radovi

Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, danas je, zajedno sa svojim saradnicima iz Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, obišla područja naše općine na kojima su uspješno okončani infrastrukturni radovi, koji stanovnicima trebaju da poboljšaju životnu svakodnevnicu.

Sugrađani, prezadovoljni trudom i zalaganjem Općinske načelnice i cjelokupne Općinske administracije u procesu rješavanja njihovih životnih problema, priredili su srdačan doček. Prvi na redu za obilazak je bio putni pravac R445 – od ulaza u Prevent do raskrsnice kod mosta Podvanj, gdje su uspješno okončani radovi na izgradnji javne rasvjete. U toku izvođenja radova na ovoj dionici izvršena je ugradnja 380 metara napojnog kabla, 14 metalnih stubova i 14 komada LED rasvjetnih tijela. Radovi su finansirani sredstvima iz budžeta Općine Visoko, a prema Programu kapitalnih ulaganja za 2017. godinu. Ukupna vrijednost ugovorenih radova na izgradnji javne rasvjete iznosi: 35.834,61 KM sa PDV-om.

Projekti izgradnje i modernizacije postojeće javne rasvjete na području općine Visoko tokom 2017. godine imali su jako pozitivan efekat. Povećan je stepen sigurnosti građana visočkih naselja, kao i svih drugih učesnika u saobraćaju, uz kreiranje ljepšeg i ugodnijeg životnog okruženja.

Naredna destinacija za obilazak bilo je naselje Gaj – Zagornica, koje se nalazi u Mjesnoj zajednici (MZ) Porječani. Na ovoj lokaciji uspješno su realizirani radovi na izgradnji putne infrastrukture. Asfaltirano je 400 metara saobraćajnice, a širina saobraćajnice je 2,5 metra, dok je debljina asfalta 7 cm. I ovaj Projekat je realizovan putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, a radovi su finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Visoko, a prema Programu kapitalnih ulaganja u infrastrukturu za 2017. godinu. Ukupna vrijednost radova iznosi: 24.475,23 KM sa PDV-om.

Posjećeno je i naselje Sinančevići – MZ Radovlje, gdje je asfaltirano 460 metara saobraćajnice. Širina saobraćajnice je 2,5 metra, a debljina asfalta 7 cm. Lokalni mještani nisu krili zadovoljstvo uspješno okončanim radovima: „Projekat koji je urađen prije 12 godina, evo tek je sad, zahvaljujući prije svega Općinskoj načelnici mr.sci. Amri Babić, ugledao svjetlo dana. Zahvaljujući sredstvima iz Budžeta Općine Visoko, ali i sredstvima koja smo uspjeli samoincijativno prikupiti, uspješno je okončan ovaj projekat. Uradili smo sjajan posao i još nam je veoma ostalo da projekat u potpunosti privedemo kraju. Ulaganjem u infrastrukturu, poboljšavaju se životni uslovi za sve nas i nastavljamo dalje sa skupljanjem sredstava i u budućnosti krećemo sa realizacijom novih projekata“, rekao nam je Salih Valjevac ispred MZ Radovlje. Ukupna vrijednost radova na izgradnji putne infrastrukture u Sinančevićima iznosi: 31.052,97 KM sa PDV-om.

Naselje Slatina, koje se također nalazi u MZ Radovlje, bilo je naredna lokacija na kojoj se, opet uz riječi podrške lokalnog stanovništva, načelnica Babić, sa saradnicima, uvjerila u efikasnost izgradnje putne infrastrukture. U toku izvođenja radova na ovoj dionici asfaltirano je 850 m2 saobraćajnice, a širina saobraćajnice je 3 metra, dužina 130 metara sa dva kraka dužine 175 metara širine 2,5 metra i debljine asfalta 7 centimetara. Projekat je realizovan sredstvima koja su u cijelosti obezbjeđena iz Budžeta Općine Visoko za 2017. godinu iz Programa Kapitalnih ulaganja za infrastrukturu. Ukupna vrijednost radova, koji su se odvijali nesmetano u skladu sa propisanim tehničkim uslovima, iznosi: 22.368,65KM sa PDV – om. Alija Bajrić, stanovnik ovog naselja, presretan zbog posjete Načelnice i uspješno izvedenih radova poručio je sljedeće: „ Mnogo godina smo očekivali da se ovaj projekat uspješno odradi. Zahvaljujući prije svega angažmanu Načelnice Babić i cjelokupne općinske administracije, uslovi života u Slatini sada su drastično poboljšani, svakim danom sve više napredujemo, i, ono što je posebno bitno, stanovnici više ne žele samo da idu u grad, nego žele da ostanu u Slatini i tu žive. Dakle, sada je prioritet ostanak u ovom naselju i sigurni smo da će tako biti i u budućnosti“.

Almir Osmanbegović – koordinator uspješno realiziranih projekata ispred općinske Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, medijima je saopštio nekoliko dodatnih informacija: „Bitno je napomenuti da su sva sredstva obezbjeđena iz Budžeta Općine Visoko, radovi su se odvijali nesmetano u skladu sa propisanim tehničkim uslovima, a Projekti su realizovani putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline. Treba napomenuti da je tokom izvođenja radova vršena i eksterna kontrola ovlaštene putne laboratorije „DTQ“ iz Sarajeva“.

Realizacijom ovih projekata Općina Visoko nastavlja sa kreiranjem boljeg životnog ambijenta za sve njene stanovnike. Radovi na realizaciji historijski važnog infrastrukturnog projekta za općinu Visoko, proširenja gradskog vodovoda, započeli su 14. avgusta i riješiti će pitanje vodosnabdjevanja za 12.000 stanovnika. Konačni cilj je da svih 40.000 građana općine Visoko imaju pitku vodu koja će hemijski, bakteriološki i higijenski biti ispravna, što će podrazumijevati objedinjavanje svih lokalnih vodovoda u jedinstveni sistem pod upravom JKP “Visoko”.

U utorak je upriličeno potpisivanje ugovora o početku radova na izgradnji kružnog toka kod naplatnih kućica na samom ulazu u Visoko. Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji klasične raskrsnice u kružnu raskrsnicu iznosi 330.065,08 KM sa PDV-om, od čega će Projekat biti finansiran od strane Kantonalne direkcije za ceste iznosom od 270.000 KM, dok je ostatak sredstava potreban za realizaciju projekta obezbijeđen u Budžetu Općine Visoko za 2017. godinu. Početak radova planiran je za utorak, 29 avgust sa početkom u 16 sati, u okviru programa obilježavanja Dana Općine Visoko.

Sa nestrpljenjem isčekujemo i svečano otvorenje pješačkog mosta Luke – Ozrakovići, koji će zaista biti fascinantan i našoj općini će vratiti stari sjaj, a stanovnicima će olakšati, ili bolje rečeno skratiti put do posla, željezničke stanice, džamije, škole ili stadiona. Mostovi spajaju obale i ljude i predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva. Oni ruše sve prepreke, brišu sve granice i otklanjaju nesuglasice među ljudima. Spektakularan program otvaranja biti će održan, također, u utorak 29. avgusta, sa početkom u 19 sati i 30 minuta u okviru programa obilježavanja Dana općine Visoko.

Općina Visoko sa realizacijom ovakvih projekta nastavlja trend modernizacije u skladu sa evropskim standardima, pomičući se korak naprijed cilju povratka među deset najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini. Period koji je pred nama će u finansijskom, organizacijskom i svakom drugom smislu biti mnogo povoljniji.

Još mnogo projekata koji će riješiti pitanje zadovoljenja osnovnih životnih potreba stanovnika općine Visoko, te istovremeno stvoriti preduslove za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj Visokog, čeka na svoju realizaciju i sa sigurnošću možemo tvrditi da Visoko vraća renome privrednog i infrastrukturnog giganta i uvrštava se u red najnaprednijih općina u Bosni i Hercegovini.

 

 

Meni