Demanti na „Saopćenje za javnost“ u čijem potpisu su članice Udruženja “Majke i žene Srebrenice”

Na pojedinim portalima danas je preneseno „Saopćenje za javnost“ u čijem potpisu su članice Udruženja “Majke i žene Srebrenice” koje traže izvinjenje Općine Visoko i načelnice Amre
Babić zbog navoda u kojem stoji „Nakon ispraćaja našim najmilijih, Visokom se isto veče prolamala muzika. I sutra dan. Pa i noć uoči same dženaze 11.07.2016. u Visokom je održavan koncert Zabranjenog pušenja.“
Tobožnje obraćanje javnosti “Majki Srebrenice” djeluje nestvarno. Ne možemo vjerovati da je riječ o zvaničnom stavu ovog Udruženja čiji rad izuzetno cijenimo. I dalje mislimo da je ovo Saopćenje produkt ultimatuma lokalnih tajkuna koji na ovaj način kupuju nešto što nije na prodaju – genocid počinjen u Srebrenici i osjećanja majki i žrtava tog istog genocida. Napominjemo, “Visočko ljeto” ove godine održano je u terminu od 8-13.7.2016.godine.
Zbog termina obilježavanja, programski sadržaji su bili prilagođeni ovom periodu godine kada se sjećamo žrtava najvećeg genocida počinjenog u srcu moderne Evrope, u Srebrenici.
Učesnici programa bili su pored lokalnih izvođača i grupe Divanhana, Shaderwan Code, Latif Močević, Armin Muzaferija i Eldin Huseinbegović.
10. 7. na Ljetnoj pozornici izveden je prigodan program grupe Shaderwan Code-Arabeske, a riječ je o članicama hora Arabeske iz Zagreba koje interpretiraju duhovnu muziku, uz muzičku pratnju dijela članova grupe Zabranjeno Pušenje.
U Saopćenju koje je izdato nakon tačno 40 dana od manifestacije se navodi da je i 11.7.2016.godine održan program.
I jeste!
Nazvan je “Sjećanje na 11. juli” , a održan je na jedinstvenom obilježju u BiH -Trgu žrtava genocida u Srebrenici, gdje je još jednom odata dužna počast u znak sjećanja na sve nevino stradale.

Meni