Amra Babić: Pozivam Vladu FBiH i nadležne institucije da hitno riješe problem penzionisanja radnika KTK Visoko

Reagujući na agoniju radnika KTK Visoko izazvanu činjenicom da Vlada FBiH i nadležne institucije nisu realizovale odluku koja omogućava penzionisanje ove grupe radnika, načelnica Općine Visoko Amra Babić pozvala je institucije na hitnu reakciju i odgovornost u sprovođenju sporne odluke. Štrajk traje već sedam dana, situacija je vrlo teška i sramotna, izazvana administrativnim i drugim poteškoćama kojima je neko, po načelnici Babić, sebi dozvolio da se igra sudbinom ljudi.
„Apelujem na Vladu FBiH, predstavnike svih institucija involviranih u ovaj problem da hitno realizuju odluku Vlade FBiH i riješe pitanje penzionisanja radnika KTK Visoko koji su u štrajku glađu“, kaže načelnica Općine Visoko Amra Babić, naglašavajući da je u pitanju prioritet najvišeg nivoa, i da je potrebno biti posvećen ovom rješenju koje je bitnije od izbora, bitnije od bilo kakve političke računice.
„Sve ove godine naglašavam da pitanje rješenja statusa ovih ljudi mora biti prioritet. Pozivam sve političke subjekte koji mogu doprinijeti rješenju, uključujući našeg Visočanina ministra u Vladi FBiH Amira Zukića da se uključe i pomognu da riješimo ovaj problem“, kaže načelnica Babić.
Štrajk je izazvao brojne reakcije domaće javnosti koja je jedinstvena u pozivu na rješenje ovog problema koji još čeka konačne intervencije na nivou Vlade FBiH i Poreske uprave FBiH.
Načelnica Babić osuđuje bilo kakve političke igre i promocije protivkandidata u društvu ugroženih radnika, naglašavajući da onaj koji želi pomoći treba riješiti pitanje penzionisanja, a ne častiti obespravljene radnike kovertama ili snimljenim porukama. Pitanje penzionisanja je u isključivoj nadležnosti Vlade FBiH, i ne rješava se na nivou Općine ili načelnika.

Načelnica je skupa sa upravom, sindikatom i nadležnim institucijama od samog početka institucionalno uključena u rješavanje problema penzionisanja svih radnika KTK. I sa nivoa općine insistirati ce na konačnom rješavanju ovog višegodišnjeg problema.

 

Meni