Amra Babić: “Ostanite zauvijek ponosni i uspravni. Nemojte nikad pognute glave ispod zvijezda”

Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije Republike BiH na području ZDK-a danas je održana u Visokom u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Općine Visoko, Koordinacije boračkih udruženja Zeničko-dobojskog kantona, ZDK i Općine Visoko.

Svečanost obilježavanja počela je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen kosturnici borcima NOAR-a (1941.-1945.), te na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko, a upriličen je defile učesnika ulicama Visokog na čelu sa mladima koji su nosili ratne zastave jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine sve do Trga žrtava genocida u Srebrenici.

Svečana akademija upriličena je u Kulturnom centru “Altindag” uz bogat historijski i kulturno-umjetnički program.

O značaju obilježavanja Dana Armije RBiH i herojskoj odbrani u ime temeljnih boračkih organizacija prisutnima sa obratio Nazim Bećirović, Vahid Karavelić, nekadašnji general ARBiH, te premijer Ze-Do kantona Mirza Ganić.

Prigodnim riječima, prisutnima se obratila i načelnica Amra Babić: “Vojnici! Ljiljani zlatni! Vojsko bosanska!

Ovo nije nikakva zapovijed već riječi prijateljske, riječi saboračke. Vi niste odabrali ovaj rat, ali rat je odabrao Vas, Vašu generaciju, Vašu muškost i pamet, Vaš prkos i Vaš bosanski rodoljubivi zanos. I Vašu odlučnost da odbranite svoja ognjišta, svoje najmilije, svoju zemlju.

Uvaženi prisutni, draga djeco i omladino cijenjeni gosti, u ime organizatora ove manifestacije Koordinacije boračkih udruženja Općine Visoko, Koordinacije boračkih udruženja Zeničko-dobojskog kantona, Općine Visoko, Zeničko-dobojskog kantona svim dragim gostima želim dobrodošlicu u Visoko, a svima vama prisutnim čestitam 15. april Dan Armije Republike BiH.

Sa posebnim poštovanjem ovaj praznik čestitam porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja, demobilisanim borcima Armije Republike BiH, oficirima, generalima, penzionisanim oficirima Armije Republike BiH, predstavnicima vjerskih zajednica, Vladi na čelu sa premijerom, ministrima i svima vama prisutnima, a posebno našoj djeci i omladini, našim zlatnim ljiljanima ovog vremena.

Moji prethodnici puno su govorili o značaju datuma koji danas obilježavamo. Saznali smo mnogo historijskih činjenica, saznali smo puno o čudu bosanskog otpora, o Armiji koja je nastala iz odlučnosti iz inata da ostanemo i da opstanemo na ovim prostorima. Ja te riječi neću danas ponavljati, ja ću se obratiti našoj djeci i omladini, obratiti ću im se sa riječima da Bosnu i Hercegovini danas 27. godina poslije nastanka Armije Republike BiH moraju braniti oni.

Neka je brane svojom ljubavlju, svojim znanjem i uspjesima, neka je brane svojim zalaganjem da budu najbolji u onoj oblasti kojom se oni bave.

Povedite Bosni i Hercegovinu novim putem kao što ste danas poveli nas u onoj časnoj koloni sa zastavama koje su se viorile iznad vaših glava.

Ostanite zauvijek ponosni i uspravni. Nemojte pognute glave ispod zvijezda. “

Meni