Ambasadorica SR Njemačke Nj.E. Christiane Hohmann boravila u Visokom

Danas je u Općini Visoko načelnica mr.sci Amra Babić ugostila ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini nj.e. gđa Christine Constanze Hohman. Gđa.Hohmann je tek šest mjeseci u BiH od kako obnaša funkciju ambasadorice SR Njemačke i planira obići gradove i općine BiH kako bi iz prve ruke upoznala domaću kulturu, narod i ekonomiju Bosne i Hercegovine. Općinska načelnica sa saradnicima ovom prilikom upoznala je ambasadoricu Hohmann sa Općinom Visoko, Općinskom administracijom, načinom pružanja usluga građanima i kratkom prezentacijom delegaciji predstavljeni su najznačajniji detalji koji čine ovu općinu turistički posebnom i investicijski pogodnom za ulaganja.
Ambasadorica Hohmann o ovoj posjeti kazala je:“Sudeći prema onome što vidim, mogu zaključiti da je Općina Visoko institucija koja služi svojim građanima i da se osjeti pozitivna atmosfera koja ovdje vlada.“
U okviru ove posjete, delegacija je obišla Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u Dobrinju i izvršena je svečana primopredaja doniranog vozila za potrebe Centra i dječijeg igrališta zajedno sa uređenim prilazima Centru. Sredstva za vozilo donirana su od Udruženja „Humanost“ i Udruženja roditelja „Naše sunce“, dok su sredstva za Projekat izgradnje igrališta i okolnog dijela Centra donirana od strane Vlade SR Njemačke, Njemačke ambasade u BiH, partnera i stranih investitora. Dnevni centar trenutno pruža usluge 70 korisnika sa područja općine Visoko, Breza, Vareš i Kakanj, a korisnici su djeca uzrasta od 6 do 20 godina, i odrasle osobe od 20 godina pa nadalje.
Načelnica Babić zahvalila se ambasadorici Hohmann na ukazanoj časti ovom posjetom i na doniranim sredstvima za Centar, u nadi da će se posjete i dobra saradnja sa Njemačkom ambasadom i dalje nastaviti.
Ispred Javne uprave ZDK, korisnika Centra, roditelja korisnika, uposlenika i šire zajednice, gosp. Faruk Smajević, predsjednik Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove koja se brine o centrima u ZDK, zahvalio se vladi SR Njemačke, Njemačkoj ambasadi, stranim i domaćim investitorima i lokalnoj zajednici za podršku i uložena sredstva u Centar koji je mnogim porodicama i pojedincima život olakšao i promijenio svijest zajednice o djeci i ljudima sa posebnim potrebama.

Meni